Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strandgatans silor står kvar längre än planerat – “Vi vill inte ta några onödiga risker”

Från 2022
Tietokoneella tehty havainnekuva  kerrostalosta Vaasan Rantakadulla.
Bild: Sigge Arkkitehdit Oy

I Vasa kommer silorna vid Strandgatan att rivas senare än man ursprungligen planerat. Företaget Fincap vill vänta tills man vet hur förhandsreserveringarna av bostäderna kommer igång.

Vasa stad gjorde avtal med med Fincap Oy om Strandgatans tomt förra året i augusti. Tomten såldes för fem miljoner euro.

Planen är att bygga ett tolv våningar högt hus på tomten där silona står. Fincap har skjutit på rivningen av silona tills hösten då förhandsbokningarna av bostäderna öppnar. Man väntar sig att efterfrågan på bostäder i huset kommer att vara stor, men bolaget vill inte ta några onödiga risker.

Rivningsarbetet kommer tidigast i gång i slutet av året.

Inför planeringen av tomten anordnades en arkitekttävling. Vinnaren av tävlingen var Sigge Arkkitehdit Oy med sitt förslag "Strandgatan No.1".

Visualisering av nybyggnaden på Strandgatan i Vasa.
Bildtext Det 12-våningar höga huset kommer också ha komersiella utrymmen på marknivå.
Bild: Sigge arkkitehdit

Juha Pöntinen, som tillträdde som vd för Fincap Building i mars, berättar att man under våren satsat på grundlig planering av den nya tomten.

– Alla tillstånd har arbetats fram och planerna förbättrats. Det är ett så unikt projekt att man inte vill kompromissa.

Enligt Pöntinen fortsätter planeringsarbetet också efter sommaren.

– Förhandsreserveringarna öppnar i oktober. Vi förväntar oss att intresset kommer att vara stort, men det är inte värt att riva silorna förrän man vet hur förhandsreserveringarna går.

Pöntinen säger att det i dagsläget finns många nya variabler i byggprojektet. Ingen vet hur tillgången till byggmaterial kommer att se ut, hur priserna kommer att utvecklas och hur stigande räntor och det geopolitiska läget kommer att påverka kundernas intresse.

Det går inte heller att spekulera i kvadratmeterpriset på fastigheterna ännu.

– Jag brukar säga att köttfärs går att köpa i kilopris, inte bostäder. Det blir allt från en studiolägenhet till en lägenhet i småhusstorlek, så kvadratmeterpriserna kommer att variera mycket, säger Pöntinen.

Artikeln är en översättning av "Vaasassa Rantakadun siiloja ei lähdetä vielä purkamaan – uuden kerrostalon ennakkomarkkinointi määrää, kuinka siilojen käy", skriven av Sebastian Björklund.