Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Friidrottsreform presenterades – ingen tar sig till semifinal på tid, samtliga löpare har två chanser att gå vidare

Anniina Kortetmaa springer i mål.
Bildtext Anniina Kortetmaa tog sig inte vidare på 200 meter i friidrotts-VM. Hade det kommande systemet tillämpats i Eugene hade hon fått en andra chans i ett uppsamlingsheat.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Det internationella friidrottsförbundet har presenterat en förändring som används i sommar-OS i Paris 2024 och gäller samtliga distanser på 200–1 500 meter.

Friidrottsförbundet World Athletics skriver på sin webbplats att systemet för vem som går vidare i löptävlingar förändras.

Reformen gäller distanserna 200–1 500 meter, inklusive häck, och nyheten är att det i OS 2024 bara går att avancera till semifinal genom att nå en tillräckligt framskjuten placering.

Hittills har det gått att gå vidare på både placering och tid. Förutom de bäst placerade löparna i varje försök har även ett antal idrottare gått till semifinal på basis av tidsjämförelse.

Det nya upplägget

Försök
Uppsamlingsheat
Semifinaler
Final

Tidsbiljetterna ersätts med uppsamlingsheat, där samtliga idrottare som inte fixat en semifinalbiljett via placering får en andra chans.

– Uppsamlingsheaten kommer att ge friidrotten mer uppmärksamhet under OS. Vi kommer att vara noggranna med schemaläggningen för att se till att varje gren får sin andel av rampljuset, säger förbundsordföranden Sebastian Coe.

Reformen införs om två år i OS i Paris som pågår mellan den 26 juli och 11 augusti 2024.

Diskussion om artikeln