Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Harry Potter-kulten lever

Från 2015
Julia Wickholm poserar med Harry Potter-böcker
Bildtext Julia Wickholm älskar Harry Potter. Om lite över ett år får hon äntligen se fortsättningen på serien.
Bild: YLE/Jan-Ulrik Lindberg

Trodde du Harry Potter var ett glömt kapitel? Ett utdött fenomen? Superfanet Julia Wickholm bevisar motsatsen.

Julia Wickholm har läst varje Harry Potter-bok ungefär tio gånger. Nu har hon köpt biljetter till en teaterföreställning i London - en föreställning som är en fortsättning på Harry Potter-böckerna. Det är författaren J.K. Rowling själv som varit med och skrivit manuset till specialföreställningen, som de mest ivriga fansen såklart redan köpt biljetter till. Föreställningen som Julia ska se visas i februari 2017 och det finns inte många platser kvar.

Fast efter första sidan

Den första boken kom ut 1997 och Julia var 13 år när hon läste den.

- Efter första sidan var jag helt fast, säger Julia.

Julia läste böckerna på svenska ända tills den femte boken kom. Då var hon 15 år och orkade inte längre vänta på den svenska översättningen, så hon gick över till de engelska exemplaren. Efter det har Julia läst böckerna främst på engelska. Hon har också lyssnat på ljudböckerna – så mycket att hon kan vissa stycken utantill.

- Jag lyssnar på uppläsningen av Stephen Fry, och då brukar jag ibland märka att jag säger vissa repliker högt eller går omkring på stan och mimar dem. Det kanske ser lite konstigt ut.

Alla kan tolka själva

För Julia är det specifikt böckerna hon älskar. Det handlar inte om filmerna eller prylarna.

- De är så öppna och det finns något för precis alla. Det är många olika sorters människor som läser dem och var och en kan hitta sin egen tolkning till det mesta som händer i böckerna.

Hundratals teorier på nätet

Det finns många olika teorier kring vad böckerna egentligen handlar om. Julia berättar att en teori går ut på att hela historien är en sorts allegori över andra världskriget och att dödsätarna motsvarar nazister. Det finns också teorier som J.K. Rowling själv har lagt fram, bland annat att Lupins karaktär (en typ som blir en varulv och tvingas leva enskilt) är baserad på personer som blivit smittade med aids.

- Det är sammanlagt sju böcker och det finns massor att hitta. De är heller inte så svårlästa som många andra fantasyböcker. Det går jättesnabbt att komma in i den där världen, säger Julia.

Tempot en orsak till framgången

Men hur kommer det sig att Harry Potter fortfarande är så stort, till och med större än när den första boken kom ut? Julia tror det har att göra med tempot och hur böckerna släpptes. Den första boken kom 1997 och den sista 2007.

- Ungefär med två års mellanrum kom det en ny bok och man kunde hela tiden vänta och diskutera med andra fans och spekulera i hur historien skulle sluta.

Harry Potter-böcker
Bildtext Julias tummade Harry Potter-exemplar. Ljudböckerna är också igenomlyssnade ett antal gånger, faktiskt så många att hon kan flera stycken utantill.
Bild: YLE/Jan-Ulrik Lindberg

När det inte kom en bok kom det oftast en film. När sista boken hade kommit fortsatte filmerna ha premiär.

- Det har liksom fortsatt hela tiden.

Quidditch.
Bildtext Quidditch är numera en helt accepterad sport.
Bild: benhollandphotography.ca

Efter att den sista filmen kom ut år 2011 öppnade J.K. Rowling sajten Pottermore – en webbsida som fortfarande finns kvar, om än i en något annorlunda form än i början.

- Kollar vi bortom sociala medier har ju quidditch blivit en allmän sport nu för tiden, säger Julia.

Tänker på Harry Potter varje dag

Harry Potter är alltså minst sagt levande. I en intervju för Playboy säger Daniel Radcliffe att han fortfarande inte får gå i fred på gatorna på grund av ivriga Harry Potter-fans.

Julia säger att hon tänker på Harry Potter nästan varje dag.

- Men jag läser inte böckerna hela tiden och nu har jag heller inte lyssnat på ljudböckerna på ett tag … Fast nu ljög jag, för jag lyssnade faktiskt på ett kapitel för några dagar sedan.

Bildtext Så här såg Harry Potter ut i den sista filmen: Harry Potter och dödsrelikerna del två.
Bild: Warner Bros Entertainment

Just nu är det nog ändå biljettsläppet till teaterföreställningen som fått Julia att tänka mer på Harry Potter. Första boken har dessutom kommit ut i en illustrerad utgåva, och den ser Julia fram emot att ge sig själv i julklapp.

- Sedan tänkte jag också läsa om alla böckerna den här vintern, säger hon.

Inte rädd för besvikelse

Vi kan bara tänka oss hur höga förväntningar Julia har på den kommande teaterpjäsen. Men är hon inte rädd för att bli besviken? Nej, hon har faktiskt aldrig tänkt den tanken.

- Det är ändå en ny berättelse och något J.K. Rowling själv varit med och skrivit. Det är klart jag kan bli besviken på vad som berättas och hur det utförs, men det blir spännande att se i alla fall, säger hon.

Mer om ämnet på Yle Arenan