Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Finländska brandmän ska släcka markbränder i Grekland – uppdraget leds av räddningsverket i Östra Nyland

Kreikkalainen palomies katsoo palavassa pensaikossa eteneviä liekkejä.
Bildtext Uppdraget är till för att förhindra att Grekland drabbas av lika stora katastrofer som i fjol, då över 100 000 hektar mark brann i landet.
Bild: Vassilis Psomas / EPA

Tiotals finländska brandmän ska i augusti åka till Grekland för att hjälpa till med att släcka stora markbränder. Två bekanta ansikten från räddningsverket i Östra Nyland leder uppdraget.

Nästan 130 000 hektar mark brann i Grekland 2021. För att förhindra en liknande katastrof i år har Grekland på förhand bett om internationell släckningshjälp.

Flera europeiska länder, bland annat Finland, svarade på begäran om hjälp. I augusti kommer omkring 50 brandmän från både ordinarie och frivilliga brandkårer att resa till Grekland i två olika grupper för att hjälpa till med att släcka markbränder.

Uppdraget leds av två personer från räddningsverket i Östra Nyland, nämligen räddningsdirektör Peter Johansson och brandmästare Petri Lyttinen.

"Det här är första gången som släckningshjälp har planerats på internationell nivå redan i förväg", uppger brandmästare Petri Lyttinen i ett pressmeddelande.

Uppdraget finansieras av EU. Grekland ansvarar däremot för mat och inkvartering.

Uppdraget räcker en månad

Medlemmar från ordinarie och frivilliga brandkårer från Kymmenedalen, Södra Karelen, Norra Karelen, Södra Savolax och Norra Savolax räddningsområden deltar i uppdraget.

"Vår uppgift är att upprätthålla kontakten mellan myndigheterna och att leda delegationen", säger Lyttinen.

De två finländska grupperna arbetar i två veckor var. Räddningsdirektör Peter Johansson åker med den första gruppen till Grekland i början av augusti. Vid mitten av augusti byts den första gruppen mot den andra.

Nästan hela Europa har drabbats av värmeböljor i sommar. Förhållandena i Grekland kan vara mycket krävande.

"Temperaturen i Grekland kan stiga till 40 grader och terrängen är annorlunda än vad vi finländare är vana vid. Det är väldigt viktigt att vi är beredda på utmaningar".