Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Folk har sett skönheten med cykling – cykelturismens popularitet skiner i Västnyland

Cykelguiden Tom Nylund susar fram på cykeln på Snappertunas sandvägar.

Cykelturismen är populärare än någonsin och nya cykelleder lanseras. Cykling har länge varit pop, men det var ändå coronapandemin som verkligen satte fart på cyklisterna.

– Tack vare coronan har ju folk märkt att “Hej jag har ju en cykel. Jag kan åka med den och jag blir inte utsatt för allsköns pester”. Så det är ju jätteskoj, säger yrkescyklaren och cykelguiden Tom Nylund.

– Mycket av det har kanske inspirerat folk att ta upp den igen, fortsätter Tom Nylund att spekulera varför cykelturismen har ökat så drastiskt de senaste åren.

Tom Nylund har cyklat över 35 år. Under sina år har han hunnit testa det mesta, bland annat bergscykling, utförscykling, landsvägscykling, BMX-cykling och gravelcykling.

Gravelcykling är den senaste trenden inom motionscykling och innebär cykling på grusvägar.

– Nog kan man väl säga att jag har cyklat en hel del, skrattar Tom Nylund.

Heli Laukkanen, som är koordinator på cykelturismcentret Bikeland, förmodar också att det är coronapandemin som fått människorna att putsa av dammet på cykeln.

– Jag tror att coronapandemin har gynnat cykelturismens popularitet och värdesatt den högre, säger Heli Laukkanen.

Under våren 2022 har cykelförsäljningen ökat med 70 procent i Finland.

En portträttbild av en kvinna med cykelhjälm.
Bildtext Heli Laukkanen jobbar som koordinator på cykelturismcentret Bikeland.
Bild: Heli Laukkanen

Bikeland är cykelturismens hem

Raseborgs stad delar ut cykelvänliga stämplar

På Bikelands hemsida står det på många ställen “cykelvänlig”. Cykelvänlig service har i samband med den ökade cykelturismen blivit väldigt aktuellt och populärt.

Raseborg har uppmärksammat den ökande cykelturismen och börjat dela ut bicycle friendly-stämplar, alltså cykelvänliga stämplar, till olika företag, organisationer och privatpersoner som uppfyller dess krav.

Villa Kosthåll i Skogby och Villa Dönsby i Karis är två boenden som tilldelats den cykelvänliga stämpeln av Raseborgs stad.

Vad innebär det att ha den cykelvänliga stämpeln?

Tanken med stämpeln är att visa cyklisterna att de är välkomna och att man tagit i beaktande deras behov.

För att få stämpeln finns det vissa tjänster man måste erbjuda cyklisterna.

Att ha verktyg för att kunna fixa cykeln och lappningsskikt för innerdäcket står högst upp på listan. En pump med ventiladapter måste också finnas.

Möjligheten att fylla vattenflaskan och ha en plats där man kan ställa cykeln ingår också i kraven.

Jag försöker alltid tänka på vad som är bäst för mina gäster

― Nora Garusi, ägare av Villa Dönsby i Karis

Man måste även vara beredd på att ta emot svettiga och leriga cyklister och erbjuda någonstans där de kan tvätta kläderna och sig själva. Att tvätta kläder gäller ändå kanske främst för boenden och inte restauranger eller caféer.

– Det bästa är ju att man tar emot dem vänligt och är glada att de kommer, säger Ulla Leppänen, delägare av Villa Kosthåll i Skogby.

En äldre dam ler.
Bildtext Ulla Leppänen, ägare av Villa Kosthåll i Skogby, tar emot gästerna med ett varmt välkomnande.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

På Villa Dönsby i Karis har de ingen frukostservering. Nora Garusi, ägare av Villa Dönsby, har därför börjat erbjuda ett litet frukostpaket åt cyklisterna, så de ändå kan få en bra start på dagen.

– Jag försöker alltid tänka på vad som är bäst för mina gäster och också samtidigt på vad jag skulle vilja ha för service när jag åker till en plats, förklarar Nora Garusi.

En person står framför ett rött hus och ler.
Bildtext Nora Garusi, ägare av Villa Dönsby i Karis, tänker alltid på gästernas bästa. Fastän Villa Dönsby inte har frukostservering, erbjuder hon ett frukostpaket till cykelgästerna, så att de får en bra start på dagen.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Finlands första bikepackingrutt går från Hangö till Kouvola

I december 2021 öppnade Finlands första bikepackingrutt, South by cycle. Rutten går mellan Hangö och Kouvola och är 550 kilometer lång.

Bikepacking är som backpacking, men i stället för att gå cyklar man. Man packar också sin utrustning på cykeln, i stället för att bära den själv.

Två cyklister på en krokig, asfalterad, ganska liten väg. Höstlandskap.
Bildtext Bikepacking innebär att i stället för att det är du som bär packningen, är det cykeln.
Bild: Cykelförbundet rf/Pyöräliitto ry

– Du använder din cykel som sådan för att bära dina grejer, förklarar Tom Nylund. Du har inte extra pakethållare för att bära dina grejer, utan du har väskor under sadeln, på styrstången och i ramen, fortsätter han.

– Du kan ha lite lyx med dig bara du vet var du sätter det. Man får ju en vinflaska i ramen om man vill ha det lite mysigt.

Tom Nylund cyklade South by cycle direkt då den öppnade. På två dagar cyklade han från Hangö till Helsingfors, så han cyklade inte alla 550 kilometrarna.

Länsi-Uudenmaan pidemmät pyöräreitit
Bildtext Det finns många cykelrutter som går genom västra Nyland. Den orangea rutten på bilden är den nyöppnade bikepackingrutten som går från Hangö till Kouvola.
Bild: Riikka Tähtinen / Yle

Längs med rutten finns det utmärkt matplatser, butiker och boenden, så att ha med sig eget tält och egen dyr specialistutrustning är inte ett måste.

Tom Nylund berättar att man kan alternativt köra med “kreditkortsbikepacking”. Det betyder att man struntar i att ta med egen utrustning, och i stället tar in på vandrarhem för natten. Egna verktyg och lunch lönar det sig ändå att alltid ha med.

– Det är sabla lätt för folk att börja på det sättet, säger Tom Nylund.

Allt i universum sätter sig på plats när jag sätter mig på cykeln

― Virve Savoila

Virve Savoila har cyklat hela sitt liv. Hen har använt cykeln som antingen ett transportmedel, eller nu på senare dagar när hen bor i Tenala, har det även blivit mer av ett stort fritidsintresse.

Virve Savoila har i sex år hållit på med terrängcykling och de två senaste åren också börjat med gravelcykling.

Virve Savoila har bland annat cyklat runt Saimen, på olika platser i Lappland och mycket runt i Västnyland. Virve Savoila har även cyklat många gånger mellan Raseborg och Sibbo, varifrån hen ursprungligen kommer från.

– Nu har jag en bra orsak att fortsätta österut, säger Virve Savoila skrattande då hen berättar om sina planer på att cykla South by cycle.

Cykelparadiset Västnyland

I Västnyland finns det vackra områden så det räcker och blir över. Det är bara att välja och ta för sig var man vill ta sig en cykeltur.

Det finns redan fem större rutter i Västnyland som är utmärkta på kartan, men dessutom massor av mindre rutter.

De fem kända cykelrutterna i Västnyland

Banvallen, 11,3 kilometer

Frontrutten, 46 kilometer

Riddarrutten (Slottsrutten), 50 kilometer

Bruksrutten, 57 eller 79 kilometer

Kustrutten, 150 kilometer

Pyöräilyreittejä Karjaan ja Tammisaaren ympäristössä
Bildtext Västnyland har många cykelrutter. På bilden ser du en mindre rutt, Gennarbyviken runt, och tre av de mer kända rutterna som finns i västra Nyland.
Bild: Riikka Tähtinen / Yle

Cykling är bra för både kropp och knopp

Virve Savoila är både på jobbet, som vildmarksguide, och på fritiden aktiv inom friluftslivet och är mycket i naturen. Cyklingen har blivit ett nytt sätt för Virve Savoila att röra sig i naturen.

– Jag är i mitt rätta element när jag cyklar, säger Virve Savoila.

– Allt i universum sätter sig på plats när jag sätter mig på cykeln, fortsätter hen.

Cykling är de facto ett bra sätt att röra på sig och få frisk luft samt bättre kondition.

För Virve Savoila, och kanske för många andra, är cykling inte bara bra för kroppen och konditionen, utan även för huvudet och sinnet.

– Bortsett från att det ökar konditionen och man får vara ute, så handlar det om sinnesro som jag uppnår, förklarar Virve Savoila. Tankarna vilar.

En person står vid en cykel.
Bildtext Virve Savoila känner att hen är i sitt rätta element då hen cyklar.
Bild: Camilla Nousianen

Cykelturismen gynnar alla, särskilt miljön

En annan positiv aspekt är att man kan cykla på alla ställen där man kan gå. Man missar inte den fina miljön fast man rör sig snabbare än vad man skulle göra till fots.

– Med cykeln kommer du till alla de ställen du kan gå på och du får den också på tåget, säger cykleguiden Tom Nylund. Det är det bästa “wildcardet” i turismen som finns. Och det är billigt, tillägger han.

Heli Laukkanen, koordinator på cykelturismcentret Bikeland, berättar även att cykelturister stannar på en plats två gånger längre än en vanlig turist. Cykelturister besöker också två gånger fler platser än vad en vanlig turist skulle göra.

Ett cykelställ med cyklar.
Bildtext Cykeln är ett smidigt transportmedel som man nästan kan ta sig vart som helst med, bara man orkar trampa.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Virve Savoila berättar att när hen och hens vänner cyklade längs med Kustrutten, från Kimitoön till Hangö, kände de att de måste komma tillbaka.

– Det finns så mycket att se, säger Virve Savoila.

– Vi skulle ha kunnat göra den här resan mycket längre om vi vill titta mer på saker och inte bara cykla de här sträckorna..

Cykelturismen är både lönsam för cykelturisterna och de områden man cyklar till.

Enligt Bikelands statistik konsumerar cykelturisterna en och en halv gånger mer än vad en vanlig turist gör.

Hanikan luontopolku Espoossa.
Bildtext Naturen tackar cykelturismen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Cykelrutterna är även en kombination av fin miljö, olika sorters service och turistmål: cyklisterna slår alltså flera flugor i en smäll.

Många rutter i Finland har dessutom olika teman eller historier, vilket gör att cykelturisterna kan lära sig saker om området under cykelresan.

Cykelturismens positiva aspekter verkar aldrig ta slut, men den största fördelen är troligtvis ändå att cykelturism har en väldigt liten påverkan på miljön.

Man har nämligen beräknat att cykelturismen minskar koldioxidutsläppen med 16 miljoner ton per år enligt Bikeland.

Cykelturismen har med andra ord en central roll i utvecklingen av den hållbara turismen.