Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå Energi har planerna klara för eventuell elbrist i vinter: "Vi hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta"

Ett ljus tänds med tändare.
Bildtext Elransonering, det vill säga planerade elavbrott, kan i värsta fall bli aktuella i vinter. Det kan också hända att vi klarar oss utan sådana. Arkivbild.
Bild: Birgitta Vuorela / Yle

Energikrisen i Europa och avvecklingen av den ryska energiimporten har fått också oss här i Finland att diskutera huruvida elen räcker till nästa vinter. Det har till och med varit tal om att det kan bli aktuellt med planerade elavbrott.

Borgåborna har ingen orsak till panik, men det är bra att börja fundera på hur man kan minska sin elförbrukning. Det säger Magnus Nylander, vd för Borgå Elnät.

– Vi samarbetar tätt med Fingrid som äger stamnätet i Finland. Vi har gjort upp planer redan tidigare ifall det skulle bli elbrist. Fingrid har påstått att det inte borde bli några problem men man vet inte hur det ser ut om vi får en mycket kall vinter och kärnkraftverket Olkiluoto 3 inte fungerar riktigt som det ska, säger Nylander.

Både branschorganisationen Energiindustrin och stamnätsbolaget Fingrid har tidigare varnat för att elreglering eller ransonering kan bli aktuellt i höst.

Eltillgången i Finland beror till stor del på om landets nyaste kärnkraftverk Olkiluoto 3 går att ta i bruk som planerat i december.

Kraftverket i Tolkis producerar bara en liten del av energin som behövs på Borgå Energis område, resten kommer från stamnätet.

– Det är klart att om det blir brist på el så kommer det order från Fingrid om att man måste börja ransonera, men det är säkert den sista utvägen, säger Nylander.

Magnus Nylander, vd för Borgå elnät
Bildtext Magnus Nylander berättar att man har planerna klara för vintern. Arkivbild.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Borgå Energi har ingen reservel men Fingrid har reservkraft runt omkring i landet som de kan starta upp.

– Det här är steget innan vi börjar ransonera på vårt område, säger Nylander.

Vid behov tar Fingrid beslut om ransonering. Borgå Energis planer på hur man ska gå tillväga i ett sådant läge är godkända av Fingrid.

– Vi måste se till att de kritiska funktionerna i samhället fungerar och sen alternerar man elförbrukningen på vissa områden. Det kan vara att man är utan el i några timmar innan man får den tillbaka och så går det runt på området på det här sättet, förklarar Nylander.

Det är klart att man behöver ljus och värme, men man kan lite fundera på om man behöver ha bastun på när det är som kallast ute

― Magnus Nylander om att det lönar sig att se över den egna elförbrukningen

I centrum av Borgå är det svårare att stänga av elen än ute på landet eftersom det i centrum finns så många samhällskritiska funktioner, som företag, banker och bensinstationer.

Å andra sidan behöver också till exempel bondgårdar ha tillgång till el, men enligt vad Nylander hört så har åtminstone många större gårdar redan tidigare skaffat generatorer för att vara redo om stormar stryper eltillförseln.

– Vi måste förstås se över hur kritiskt läget blir. Vi hoppas på det bästa men förbereder oss på det värsta, konstaterar Nylander.

Spara el nu så behöver du inte sitta i mörker sen

Var och en kan göra egna förberedelser hemma genom att fundera på den egna elförbrukningen.

– Det är klart att vi försöker få våra kunder att faktiskt vara försiktiga med elanvändningen via information och sådant. Jag tror det här är en lösning för att man inte sedan ska behöva gå ut och alternera och brästa elen lite här och där, säger Nylander.

Det lönar sig alltså att börja hålla koll på den egna elförbrukningen.

– Om vi i vinter börjar skicka ut information om att se över hur man kan vara sparsam så är det bra att ha klart för sig vad man kan göra i sitt hushåll. Det är klart att man behöver ljus och värme, men man kan lite fundera på om man behöver ha bastun på när det är som kallast ute, funderar Nylander.

Någon panik behöver Borgåborna inte ha.

– Vi informerar i god tid om hur det ser ut. Det är inte som med en storm att det kommer plötsligt, utan det kommer förvarningar från stamnätsbolaget Fingrid om läget och man har gott om tid på sig att fundera över sin energianvändning när det är kritiskt. Men bra är det förstås att förbereda sig lite på sådant här, säger Nylander.

Att se över hur mycket el man använder är förstås bra också ur miljösynpunkt och för att spara pengar.

Borgå Energis elhandelschef Benny Broman vill inte spekulera i hur elpriserna kommer att se ut i vinter.

– Det är nog press på priserna, vi följer med hur det blir. Som det nu ser ut kan det bli en förhöjning, men inga beslut är tagna än.

Diskussion om artikeln