Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga våldsbrott alls under Jakobs dagar – polisen förundras över hur lugn sommaren är

Uppdaterad 25.07.2022 16:18.
Konsert i Skolparken på Jakobs dagar.
Bild: Privat: William Asplund

De senaste veckorna i Österbotten verkar ha varit ovanligt lugna sett ur polisens synvinkel. Det gäller överlag men också vid större evenemang, som till exempel Jakobs dagar.

Årets Jakobs Dagar beskrivs av Appel som lugna och fridfulla. I år kom till exempel inte en enda anmälan om våldsbrott under veckan i Jakobstad. År 2019 var motsvarande siffra 17 fall av misshandel.

– Det har varit lugna Jakobs Dagar i år och jämför man med tidigare år har det varit extra lugnt. Tidigare har det varit problem med våldsbrott och liknande men i år finns det inga sådana som har rapporterats hos oss, säger Mikael Appel som är kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning.

En man i polisuniform står intill en vit vägg. På väggen finns ett plakat med texten polisinrättningen i Österbotten.
Bildtext Ur polisens synvinkel förlöpte helgen ovanligt lugnt.
Bild: Ulla Kuivasmäki / Yle

I veckoslutet hade polisen i Österbotten 600 alarmuppdrag och 29 personer har varit gripna.

– Det har funnits en hel del uppdrag, som det alltid gör på sommaren, men inget som sticker ut och alla rapporter från veckosluten har inletts med att det har varit ett lugnt veckoslut.

Vargkrock och rattfylleri

En olycka av det mer ovanliga slaget hände natten mellan fredag och lördag på Jurvavägen i Kurikka när en bilist krockade med en varg. Vargen dog i kollisionen. Mindre skador uppstod på bilen och inga personskador uppstod.

På stamväg 67 i Kaskö körde en personbilsförare in i ett träd under natten mellan lördag och söndag. Föraren skadade sitt ben i kollisionen och fördes till sjukhus.

Hen blåste 0,79 mg/l i polisens alkometer och misstänks för grovt rattfylleri. Totalt greps 12 rattfyllerister under helgen, av dessa var fem grova rattfyllerier.

Några fall av narkotikabruk

Under veckan har sex fall av straffbart bruk av narkotika och ett fall av narkotikabrott uppdagats i Jakobstad.

– Vi hade effektiverad narkotikaövervakning i samband med Jakobs dagar, säger Appel.

De flesta anmälningar handlade om straffbart bruk av narkotika, alltså att personen haft en liten mängd narkotika på sig, men det handlar inte om några större mängder eller försäljning.

Orsaken till lugnet kan Appel bara spekulera i.

– Det är en riktigt bra fråga och vi satt och funderade på den vid kaffebordet här på morgonen. Vi har haft två underliga år och det har kommit nya fenomen. Kanske det är någon form av nytt fenomen att det är väldigt lugnt.

Eventuellt kan det vara så att evenemangen ännu inte dragit enorma folkmassor. Eller så har vädret kanske påverkat folk.

– Man har kanske varit ute för att njuta och inte för att ställa till något. Men det är svårt att dra någon slutsats, vi har inget svar på den frågan.

I samband med större sommarevenemang har polisen alltid lite extra folk på just den orten där något pågår.

– Vi flyttar lite fler patruller dit det händer, det har vi haft på Jakobs Dagar och andra sommarevenemang på vårt område. Det är inget som skiljer sig från tidigare år, vi fokuserar och koncentrerar våra patruller där folk samlas och där vi sedan förr vet att det har krävts polisnärvaro.

Färre barnskyddsanmälningar i år

Också barnskyddsanmälningarna om minderåriga som antingen är berusade eller har på sig alkohol verkar i år vara färre än i fjol.

Ifjol gjordes 40 barnskyddsanmälningar på helgen på Jakobs Dagar och sedan dess har en arbetsgrupp utarbetat rekommendationer för att få tillbaka lugnet på stan.

Polisen har inte registrerat en enda anmälan för alkoholbrott under juli månad. Enligt Appel kan det hända att alkoholbrotten ändå förekommer, men fokus i år var på narkotikaövervakningen.

På barnskyddet i Jakobstadsregionen uppger Pia Kotanen att det inte kom en enda anmälan till barnskyddsjouren under helgen.