Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tiotusentals finländare arbetar i nästan 30 graders hetta – i Europa hörs krav om lagstadgade temperaturgränser

Värme i Córdoba
Bildtext Facken i EU kräver att kommissionen ska införa en lagstadgad gräns för temperaturen på arbetsplatser.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Facken inom EU kräver att kommissionen ska införa en lagstadgad gräns för temperaturen på arbetsplatser efter att tre arbetare i Spanien dött av hettan. I Finlad har vi ingen sådan lag, men klimatkrisen kan föra med sig nya utmaningar.

Arbetshälsoinstitutet uppskattar att cirka 60 000 människor arbetar i hetta över 28 grader just nu i Finland. Kristiina Linna, som är region- och organisationsexpert på Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC, säger att klimatkrisen för med sig nya utmaningar.

– Man kanske måste begränsa till exempel arbetstiden då det är varmt, då kan man inte jobba åtta till tolv timmars arbetsdagar som annars är vanliga i till exempel byggbranschen, säger Linna.

Kvinna med blont hår och glasögon
Bildtext Kristiina Linna på FFC säger att det kan bli nödvändigt att begränsa arbetstiden om det blir för varmt.
Bild: Kristiina Linna

I Finland finns det ingen lag om arbete i hög värme, men enligt arbetarskyddslagen måste arbetsgivaren alltid minimera risker för arbetarens hälsa. I praktiken måste man ta till åtgärder om det är varmare än 28 grader, säger Linna.

– Om det blir för varmt ska man enligt rekommendationen först använda sig av tekniska lösningar, till exempel luftkonditionering. Om det inte går ska riskerna minskas med rätt kläder och tillräckliga pauser. Arbetstagare ska också ha tillgång till friskt vatten, säger Linna.

"Hetta har inte tidigare varit ett problem i Finland, men nu har vi fler varma dagar"

Kyla regleras i Finland på liknande sätt som hetta, men också i vissa kollektivavtal.

– I till exempel byggbranschens kollektivavtal finns det skrivet att man måste sluta jobba om det är riktigt kallt, säger Linna.

För hetta finns det inte regler i kollektivavtal, men det finns rekommendationer som gäller alla branscher. I praktiken innebär det här ändå inte att arbetsgivare kan straffas för att inte följa rekommendationen.

– Hetta har inte tidigare varit ett problem i Finland, vi har normalt haft bara några få så varma dagar. Men nu börjar det bli flera dagar då temperaturen stiger över 28 grader. Vi skulle kanske behöva bättre regler, säger Linna.