Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

De stora riksdagsgrupperna vill sätta stopp för turistvisum till ryssar

Från 2022
Uppdaterad 25.07.2022 18:47.
Ett stoppmärke vid Niirala gränsövergång. I bakgrunden körfiler som är tomma på fordon.
Bildtext I Finland har hittills inget besl ut om att stoppa ryssar från att resa in i landet med visum fattats. Estland slutade däremot bevilja turistvisum till ryssar i mars, och varken Lettland eller Litauen beviljar heller turistvisum till ryska medborgare.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Flera av partierna understryker att man borde införa restriktioner på EU-nivå, så att det skulle bli svårare att kringgå reglerna.

De största riksdagsgrupperna stöder ett förbud mot turistvisum för ryssar.

Nyhetsbyrån STT frågade riksdagsgruppernas ordförande om man borde sluta bevilja turistvisum till ryssar på grund av kriget i Ukraina.

Av de fyra stora partierna ansåg samtliga, det vill säga SDP, Samlingspartiet, Sannfinländarna och Centern att ryssar inte ska beviljas turistvisum till Finland. Också Kristdemokraterna och Rörelse Nu var av samma åsikt.

"Jag ser det som befogat att regeringen snabbt ska utreda frågan om att begränsa turistvisumen. Rysslands brutala krig fortsätter varje dag, och i den här situationen är normalt umgänge inte möjligt annars heller på många sätt", säger Antti Lindtman, ordförande för statsministerpartiet SDP.

"Moraliskt fel"

Enligt Lindtman måste man samtidigt ta i beaktande vad åtgärderna kommer att ha för inverkan på den ryska oppositionens och ryska medborgares möjligheter att få korrekt information om Rysslands aktivitet i Ukraina.

Den nuvarande situationen försvagar sanktionerna mot Ryssland, säger Jukka Kopra, vice ordförande för Samlingspartiets riksdagsgrupp. Gruppen har i dag tagit ställning till visumfrågan.

"Det är moraliskt fel att till exempel personer som deltagit i Rysslands invasionskrig kan åka på semester till Europa, via Finland. Vi ser inte på det här med blida ögon", säger Kopra.

Antti Lindtman
Bildtext SDP:s Antti Lindtman anser att regeringen snabbt borde ta upp visumfrågan.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

"Stark signal till Ryssland"

De Grönas riksdagsgrupp har ännu inte tagit ställning i frågan, säger riksdagsgruppens ordförande Atte Harjanne. Att ryska turister fritt får resa sätter känslan av rättvisa på prov, då landet samtidigt för ett invasionskrig, enligt Harjanne.

"Här är också den aspekten, att man kan kringgå en del sanktioner."

Harjanne säger ändå att man kan fråga sig om man genom att isolera enstaka ryssar kan öka det lokala motståndet mot landets politik och brutaliteter.

Partiets vice ordförande Hanna Holopainen, som kommer från Villmanstrand nära östgränsen, säger att hon är redo att lägga visumen på is.

"Det vore en stark signal till Ryssland: Finland accepterar inte era krigsförbrytelser. Finland står på ukrainarnas sida, skriver Holopainen på Twitter.

Vänsterförbundets riksdagsgrupp stöder att visumvillkoren skärps, men har enligt gruppordförande Jussi Saramo ännu inte tagit ställning till att turistvisumen skulle läggas på is. Enligt Saramo borde Finland verka för att visumvillkoren skärps inom EU.

"Annars blir fördelarna obefintliga när det gäller den rikaste delen av befolkningen, som dragit mest nytta av Putins regim", skriver Saramo i ett e-postmeddelande till STT.

Imatra gränskontrollstation.
Bildtext Även om de direkta flygen mellan Europa och Ryssland har stoppats kan ryska turister fortfarande resa till Finland, och fortsätta sin resa till andra länder i Europa.
Bild: Mimmi Nietula / Yle

SFP har ännu inte behandlat frågan i sin riksdagrupp, men gruppens ordförande Anders Adlercreutz anser att det är motiverat att förbjuda eller åtminstone kraftigt begränsa turistvisumen.

"Det gäller att komma ihåg att det kan vara befogat att bevilja visum till vissa personer – såsom dissidenter och oppositionella aktivister – trots kriget, skriver Adlercreutz till STT.

Också SFP:s partiordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson säger till Svenska Yle att SFP redo att se över visumfrågan, och tycker det är befogat att få till stånd en strängare linje.

– Finland ska inte bli ett transitland, via vilket man kan åka på resa till Europa.

Bäst vore enligt Henriksson om man skulle få till stånd en gemensam linje inom hela EU. Henriksson säger ändå att man bör ta i beaktande att det i Ryssland finns personer som har familje- och släktband till Finland, eller personer som av andra orsaker kan behöva komma in i landet.

Ukrainas ambassadör: Visumpraxisen är fel

Förra veckan uppgav Ukrainas ambassadör Olga Dibrova att hon anser att det är fel att ryssar reser till Finland på uppköp med turistvisum samtidigt som Ryssland krigar på annat håll.

Dibrova, som besökte gränsstaden Imatra, sa till tidningen Uutisvuoksi att inga ryska medborgare kan blunda för det som händer, eller gömma sig bakom den ryska propagandan.

Ukrainas ambassadör Olga Dibrova talar i en mikrofon.
Bildtext Ukrainas ambassadör Olga Dibrova anser att Finland inte borde utfärda turistvisum till ryssar.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra sa i helgen att hon anser att det är motiverat att man slutar bevilja visum. Riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio bekräftar den här ståndpunkten.

"Man borde lägga turistvisumen på is inom hela EU", säger Tavio till STT.

Finland har en speciell position när det gäller ryska turisters semestrar i Europa, eftersom EU:s sanktioner redan tidigare har satt stopp för direkta flyg mellan Europa och Ryssland. Turister kan ändå resa till Finland, och sedan fortsätta sin resa till övriga Europa.

Centerns Juha Pylväs säger att man måste beakta Finlands ställning som gränsland när man behandlar visumfrågan.

"Om man vill få ett slut på kriget måste vanliga ryska medborgare förstå att något är fel. Därför vore det bra att införa åtminstone en tidsbestämd begränsning av visumen.

Estland slutade bevilja turistvisum till ryssar i mars, och varken Lettland eller Litauen beviljar heller turistvisum till ryska medborgare.

Juha Pylväs.
Bildtext Enligt Centerns Juha Pylväs borde hela EU har en gemensam linje i visumfrågan.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Efterlyser beslut från den utrikespolitiska ledningen

Av oppositionspartierna anser också Kristdemokraterna att semestervisumen ska suspenderas. Gruppens ordförande Päivi Räsänen anser att beslut i frågan borde komma från regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.

"Eftersom vi befinner oss i ett så känsligt läge – ett krig pågår – väntar vi nu på och behöver ett beslut från den utrikespolitiska ledningen", säger Räsänen.

Närbild på Päivi Räsänen.
Bildtext Kristdemokraternas gruppordförande Päivi Räsänen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt Kristdemokraternas riksdagsgrupp borde visumavbrottet begränsas till semesterresor. När det gäller visum som beviljas på familje- eller hälsogrunder är situationen enligt Räsänen en annan.

"Det finns fall där vi för att främja fred ändå kan upprätthålla relationer med den ryska populationen. Det finns också många personer därborta som motsätter sig kriget", säger hon.

Beslut på EU-nivå minskar på möjligheterna att kringgå sanktioner

Flera av partierna betonar att visumbeslutet måste fattas på EU-nivå.

"EU borde utöka sanktionslistan med ett tillfälligt stopp för turistvisum så länge kriget pågår", säger Harry Harkimo från Rörelse nu.

Också Centerns Pylväs betonar att EU-länderna borde ha en gemensam linje. Om varje land fattar sina egna beslut kommer en del vägar att hållas öppna, säger han.

Riksdagsgruppen Makten tillhör folket motsätter sig ett visumstopp. Gruppens enda riksdagsledamot, partiledare Ano Turtiainen, säger till STT att man under inga omständigheter borde neka ryssar turistvisum.

"Tvärtom borde vi respektera grannskapsavtalet som i år fyller 30 år, och till och med överväga om man borde beakta det positivt i visumfrågor."

Artikeln uppdaterades klockan 17:45 och 18:46 med SFP:s kommentarer.