Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sexskandalen i Kanada växer – nu kommer uppgifter om massvåldtäkt under junior-VM 2003

Från 2022
Uppdaterad 25.07.2022 21:28.
Kanadas landslagsskjorta i ishockey.
Bildtext Kanadensisk ishockey är inne i en skandalsommar.
Bild: IMAGO/Hockeypics/Eva Fuchs/ All Over Press

Kanadensisk hockey skakas av ännu en våg av skandaluppgifter. Nu är det JVM-laget från år 2003 som är i skottgluggen – efter vittnesmål om en massvåldtäkt.

Mer än sex spelare i det kanadensiska laget vid junior-VM (20-åringar) 2003 sägs ha idkat sexuellt umgänge med en medvetslös kvinna under turneringen.

Enligt uppgifter från det kanadensiska idrottsmediet TSN misstänks spelarna för en massvåldtäkt. Övergreppet ska ha skett på ett hotellrum, dit spelarna hade lockat med sig kvinnan efter att ha druckit henne berusad.

Fallet har spelats in på video. TSN har tre anonyma källor som har sett videon och ska vara redo att vittna i fallet. Kameran var lånad, och ägaren ska ha förstört bandet efter påtryckningar från spelarna.

Varken polisen eller det kanadensiska ishockeyförbundet har tidigare haft kunskap om fallet. Förbundet har nu bett myndigheterna inleda en utredning om fallet.

Efter att fallet dykt upp, har ett utdrag ur Jordin Tootoos bok (2014) spridits på sociala medier. Tootoo ingick i laget och gjorde sedan en omfattande NHL-karriär.

"Saker som vi gjorde... Vi var kåta unga män och varje tjej ville göra intryck på oss. Och det var inte enbart mellan två parter, en del killar skaffade rentav några tjejer och gick till rummen", går det att läsa i boken.

Fondpengar för att dämpa tidigare skandalen

Tidigare i juli har det rapporterats om övergrepp som kanadensiska spelare i junior-VM 2018 misstänks ha utfört under sommaren senare samma år.

Åtta spelare anklagas för att ha tvingat en kvinna till sexuell aktion.

Det har också framgått att det kanadensiska förbundet under tidigare år har betalat 15 miljoner kanadensiska dollar i rättsfall med koppling till sexuella trakasserier eller övergrepp. Pengarna har kommit från kanadensiska juniorers medlemsavgifter.

Förbundet har nu meddelat att man inte längre använder medlen för att dämpa motsvarande fall.