Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rätt skräp till rätt plats – lämna inte möbler utanför sopkärlen

Från 2022
Bild av övergiven solstol som är släng bredvid ett avfallskärl vid ekpunkten i Fagervik.
Bildtext Sopkärlen för blandavfall som finns i glesbygden är menade för dem som betalat för att få lämna sitt avfall där. Ingenting får lämnas utanför kärlen.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Ofta står möbler och annat stort bråte som inte hör hemma där vid avfallspunkterna i Nyland. Speciellt under sommaren skräpas det ned vid sopkärlen.

Det kan vara fråga om stora mängder möbler som dumpas på en gång.

"I värsta fall har det vid avfallspunkten sett ut som att man har dumpat en fullständig liten lägenhet med alla tillbehör", säger servicemannen Toni Kuosmanen på Rosk'n Roll i ett pressmeddelande.

Från avfallspunkterna i Östnyland och Västnyland städas varje år tiotusentals kilo sådant avfall som inte hör dit. Städningen kostar ungefär 150 000 euro per år.

Rosk'n Roll försöker förutse när punkterna kan bli fulla och tömmer dem i rätt tid. De satsar också på städningen av avfallspunkterna, flera av dem städas varje vecka.

Avfallsbolaget försöker också råda bot på problemet med hjälp av kameraövervakning vid en del av sopkärlen. Med hjälp av kamerorna kan Rosk'n Roll spåra de personer som skräpat ned vid sopkärlen och skicka en städ- och sorteringsavgift till personerna.

Större mängder avfall ska föras till avfallsstationerna.