Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

FC Boda fyller 30 år och firar med jubileumsmatch och utställning: "Fotbollshistoria också en del av Kimitoöns kulturhistoria"

Torbjörn Kevin, Lisa Roberts och Satu Zwerver i en trappa bredvid en gammal fotboll på utställning.
Bildtext FC bodas ordförande Torbjörn Kevin, kurator för Kulturhus Björkboda Lisa Roberts och frivilligarbetare och styrelsemedlem i FC Boda Satu Zwerver.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

I år är det 30 år sedan Kimitolaget FC Boda grundades. Jubileet firas med en jubileumsmatch på lördagen och i samband med matchen öppnar också en utställning om FC Bodas historia i Kulturhus Björkboda.

Torbjörn Kevin som är ordförande för FC Boda hoppas att jubileumsmatchen lockar många åskådare.

– Jag ser själv gärna på Champions league, men jag ser lika gärna på fotboll speas i division fem. Jag hoppas att folk kommer hit för att se på öns egna killar göra sitt bästa när de spelar, säger Kevin.

Torbjörn Kevin vid FC Bodas hemmaplan i Björkboda.
Bildtext Ordförande Torbjörn Kevin säger att den senaste matchen lockade 60 åskådare till läktaren.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

FC Boda spelar i femte division, men kan ibland locka en hemmapublik med mellan 60 till 90 åskådare.

Kevin säger att den personliga kontakt till laget många fans känner är vad som sammanbinder publiken med laget och skapar intresse.

– Jag minns när jag började gå på matcherna här för tio år sedan och jag fällde en kommentar om att en kille var snabb. Då var det någon annan i publiken som svarade "Ja, men du skulle ha sett hans farfar". Jag tror den aspekten också är ganska viktig för många, att man känner spelare och deras far- och morföräldrar.

Gammal matchboll tillhörande FC Boda. På bollen finns flera signaturer.
Bildtext FC Bodas boll från många år tillbaka. Bollen är signerad av flera "Bodalegender"
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Inför jubileumsmatchen väntar ett hårt motstånd då FC Boda möter serieledaren Piikkiön Palloseura.

– Vi gillar utmaningar, vi har nog den utgångspunkten att vi kan vinna alla matcher.

Under pausen kommer det ordnas en tävling i straffsparkar där "Bodalegenden" Thomas Lagerros och flera andra skjuter straffar mot den före detta målvakten, och nuvarande målvaktstränaren Erald Gjondedaj.

Thomas Lagerros och Sven Ivars nämns som FC Bodas främsta målgörare genom tiderna.

Vill erbjuda seniorer en möjlighet att spela fotboll i nationella serier

Enligt Torbjörn Kevin är själva grundidén med laget att skapa ett representationslag där seniorer har en möjlighet att spela i de nationella serierna. Sedan två år tillbaka har laget satsar på att endast ha spelare från orten.

Men laget består inte endast av seniorer, men också av unga spelare. Kevin säger att lagets äldsta spelare är mellan 42 och 43 år gammal, och lagets yngsta cirka 14. Juniorspelarna kommer mestadels från Kimito sportförening KSF.

– Juniorerna tränar också tillsammans med våra veteraner. Det kan vara glädjande för båda parterna att vi har det här upplägget. Unga och gamla kan spela fotboll tillsammans, det är samma spel och samma speluppfattning som gäller.

FC Bodas hemmaplan, bilden är tagen bakom ett fotbollsmål.
Bildtext Jubileumsmatchen spelas på FC Bodas hemmaplan i Björkboda.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Han ger ett exempel, en av lagets spelare Markus Dahlbom har spelat fotboll tillsammans med sin son. Han själv debuterade för FC Boda som 16-åring år 1997.

– Vår spelare och tränare Markus Dahlbom har spelat tillsammans med sin son Melvin som debuterade ifjol och då var de samtidigt på plan. Det var en stor händelse på ön som fick många "tummar upp" på Facebook.

FC Boda "fusionerade" innan kommunerna

FC Boda grundades hösten 1992, och 1993 deltog de i sin första fotbollsäsong. Under verksamhetsåren har laget både spelat i tvåan, trean och i fyran.

FC Boda retro träningsoverall.
Bildtext Så här såg FC Bodas gamla träningsoverall. På bilden ser man vapnen på de tre kommunerna som spelarna slogs ihop från.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Föreningens medlemmar består av Kimitoöns idrottsföreningar, Kimito sportförening KSF, Gymnastik & Idrottsföreningen Jäntevä Dalsbruk och Västanfjärds Ungdomsförening VUF.

– Ur ett Kimitoperspektiv är det ju roligt för oss att hålla fram att vi var före vår tid. Vi startade 1992 och förde ihop Kimitoöns idrottsföreningar, kommunerna gjorde samma sak och fusionerade många år senare än oss, säger Kevin.

Utställningen en nostalgitripp för "Bodavänner"

Utställningens stomme består av 30 skåp från omklädningsrum. Varje skåp representerar ett av Bodas verksamhetsår. I skåpen finns något med fotbollskoppling från året i fråga och ett litet kort med en rolig anekdot.

– Vi var nere i kulturhusets källare och där fick vi syn på klädskåpen. Det fanns precis 30 stycken och vi funderade om det var ett tecken från ovan att det fanns exakt lika många som FC Bodas verksamhetsår, berättar Satu Zwerver, som är frivilligarbetare på Kulturhuset Björkboda och styrelsemedlem i FC Boda.

I bakgrunden ett skåp med en fotbollskjorta i. I fokus ett faktakort med information om FC Boda.
Bildtext År 1997 debuterade Markus Dahlbom som 16-åring.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

I utställningen kan man också se hur matchkläderna har sett ut från år till år, vilka sponsorer som laget haft under sina 30 år och vem som spelat i lagen.

– Utställningen består av saker som styrelsemedlemmar har samlat ihop och så har vi "plundrat" klubblokalen och ställt ut det vi hittade där, säger Zwerver.

Satu Zwerver i FC Bodas försäljningskiosk
Bildtext Frivilligarbetare och styrelsemedlem Satu Zwerver säger att FC bodas fotbollshistoria är en del av kulturhistoria på orten.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Kurator för Kulturhus Björkboda, Lisa Roberts påpekar att sport och konst är sammankopplat. Både konst och sport är olika former av självförverkligande.

Utställningen kan vara särskilt intressant för dem som varit med från början, eftersom den väcker minnen om det alla "Bodavänner" varit med om tillsammans längs åren, påpekar Kevin

– Man hoppas också att publiken och "Bodavänner" ska kunna bidra med minnen man har upp till 30 år tillbaka och dela dem med oss. Då kan de minnena bli en del av utställningen, säger Roberts.

Tidningsartikel från gammal upplaga av Nya Åland. Artikeln handlar om serievinst för FC Boda.
Bildtext Gammal artikel om när FC Boda tog serieseger.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Diskussion om artikeln