Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Signeul och förbundet bryter kontraktet med omedelbar verkan – parterna valde att inte fortsätta samarbetet: "Tiden är inne att ställa in en ny riktning"

Från 2022
Uppdaterad 26.07.2022 11:28.
Anna Signeul på uppvärmning under EM.
Bildtext Anna Signeul fick inte Finlands spel att fungera i sommarens EM.
Bild: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

Bollförbundet meddelar att de och Anna Signeul går skilda vägar. Ursprungligen skulle Signeul träna landslaget till årets slut.

Anna Signeul har gjort sitt som chefstränare för det finländska fotbollslandslaget. Detta bekräftar bollförbundet på sin hemsida.

– EM var avslutet på Signeuls projekt och nu ansåg bollförbundet att tiden är inne att förbereda sig för framtiden och ställa in en ny riktning. Vi önskar Anna allt gott i framtiden, kommenterade bollförbundets ordförande Ari Lahti på deras hemsida.

Bollförbundet och Signeul har kommit överens om att avsluta kontraktet, som ursprungligen sträckte sig fram till slutet av året. I sina förhandlingar kom parterna fram till att de ska avsluta samarbetet.

– Signeul ledde Finland till EM-slutpelet som vi hade som målsättning, hämtade toppfotbollens kravnivå till landslaget och främjade starkt finländska spelares framgångar i europeiska storklubbar och ligor.

Ledarstilen har väckt kritik

Finland förlorade alla sina tre gruppspelsmatcher i EM tidigare i juli och kom inte vidare i turneringen.

Under EM väckte Signeuls ledarstil samt spelarval och knappa byten uppmärksamhet och kritik.

– Uppståndelsen kring Anna har säkert påverkat hennes arbete. Anna medgav själv, att det hade påverkat henne. Uppståndelsen var en delorsak, men prestationerna på spelplanen vägde mer, konstaterade Lahti till Yle Urheilu.

61-åriga svenskan Anna Signeul jobbade som Finlands tränare från och med år 2017. Årets EM var Finlands första slutspel sedan 2013.

– Vi hade en enorm utmaning i dödsgruppen i EM, där det fanns med två av världens topplag. Oberoende utmaningarna och den hårda pressen i EM vill jag tacka spelarna och tränarstaben för att ha gett sitt allt till det här projektet, kommenterade Signeul på bollförbundets sajt.

– Jag är stolt över arbetet, resultaten och de resurser vi lyckats uppnå i damernas A-landslag. Jag önskar fotbollslandslaget och Finland allt gott i framtiden.

Bollförbundet meddelar att juniorlandslagets tränare Marko Saloranta tar över för de två återstående matcherna i VM-kvalet i september. Finland möter Irland och gruppettan Sverige.

Det är närmast Finland och Irland som gör upp om en plats i fortsatt kval.

Artikeln uppdaterad 26.7 klockan 10.15 efter att MTV:s uppgifter bekräftats av förbundet.

Diskussion om artikeln