Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påve Franciskus ber om ursäkt för oförrätter mot Kanadas urfolk

Från 2022
Påve Franciskus möter en person från urbefolkningen med fjäderhuvudbonad.
Bildtext Påve Franciskus mötte ledare för ursprungsfolk i Maskwacis på måndagen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Påve Franciskus ber om ursäkt för den katolska kyrkans roll i Kanadas assimileringspolitik och de övergrepp som barn från landets ursprungsfolk utsatts för.

– Jag är ledsen. Jag ber i synnerhet om förlåtelse för det sätt på vilket många medlemmar av kyrkan och religiösa samfund samarbetade, inte minst genom sin likgiltighet, i projekt av kulturell förstörelse och påtvingad assimilering, sa påve Franciskus i ett tal i Maskwacis, Alberta, på måndagen.

Påve Franciskus bad om ursäkt för den katolska kyrkans roll i att stödja den "kolonialistiska mentaliteten" och efterlyste en seriös utredning av vad ursprungsfolken utsatts för.

Han sa att assimileringen av landets urfolk i det kristna samhället förstörde deras kulturer, skiljde deras familjer och marginaliserade generationer på ett sätt som fortfarande känns av i dag.

– Jag ber ödmjukt om förlåtelse för det onda som så många kristna begått mot ursprungsfolk.

Påve Franciskus talade inför flera tusen personer som tillhör "First nations", de första nationerna eller folken, vid den före detta internatskolan Ermineskin Indian Residential School, som nu till största delen rivits.

"Kulturellt folkmord"

Fler än 150 000 barn från ursprungsfolk skildes från sina familjer och fördes till internatskolor mellan 1881 och 1996, med målet att assimilera urfolken i Nordamerika.

Barnen utsattes för olika slags övergrepp i ett system som Kanadas sannings- och försoningskommitté kallar för kulturellt folkmord.

Tusentals barn tros ha dött av sjukdom, undernäring och misskötsel i skolorna medan lagstiftning och praxis har haft som mål att beröva barnen banden till sina familjer, sitt språk och sin kultur.

Den efterlängtade ursäkten inledde det påve Franciskus själv kallar en "ångerns pilgrimsfärd'' till Kanada, en resa som är tänkt att hjälpa den katolska kyrkan på dess väg mot försoning med urfolken i Nordamerika.

Urfolk efterlyser fler åtgärder

Många som överlevt assimileringspolitiken säger ändå att de vill ha mer än en ursäkt.

Wallace Yellowface, från Pikanni Nation Reserve i södra Alberta, som själv placerats på en av internatskolorna, säger till nyhetsbyrån Reuters att påvens budskap var för lite, för sent.

"Det är sent för en ursäkt, och jag tror inte det gör mig något gott, säger Yellowface och tillägger att han fortfarande försöker reda ut vad som hände hans syster som också placerats på en internatskola.

Många från urfolken efterlyser nu bland annat ekonomisk kompensation, att artefakter som missionärer skickat till Vatikanen returneras och att dokument som innehas av de religiösa ordnarna som drev internatskolorna ska utlämnas.

En del efterlyser också att den katolska kyrkan ska avsäga påvliga bullor, eller påbud, från 1400-talet, som gav kolonialmakterna tillstånd att överta områden som tillhört urfolken.

Källor: Reuters, AP, AFP