Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland bombarderade Odessa endast timmar efter spannmålsavtal med Turkiet – Erdoğan: "Det gör oss ledsna"

President Recep Tayyip Erdogan vid bord med blommor, med ukraisnka, turkiska och ryska flaggan i bakgrunden.
Bildtext Här sitter Turkiets president Erdogan och firar spannmålsavtalet, men endast några timmar efter det här bombar Ryssland hamnen därifrån spannmål exporteras från Ukraina.
Bild: EPA

Turkiets och Rysslands förhållande är ansträngt efter att Ryssland i helgen bombade hamnen i ukrainska Odessa.

Det ryska angreppet kom bara timmar efter spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina som högtidligt undertecknades i Istanbul.

I avtalet enades Ryssland och Ukraina tillsammans med Turkiet och FN om att spannmålsexporten återupptas via de ukrainska hamnarna i Odessa.

Men trots attacken mot hamnen ska avtalet nog hålla, anser Ryssland.

– Attacken i Odessa riktades uteslutande mot militär infrastruktur, intygade Kremls talesperson Dmitrij Peskov på måndagen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov betonade också att attacken inte skadade den del av hamnen i Odessa som används för spannmålsexport.

Enligt Lavrov låg målen "på ett betydande avstånd" från spannmålsterminalerna. Men enligt CNN säger Pentagons talesperson John Kirkby att det finns indikatiorer på att attackerna skedde nära terminalerna.

Odessas stadsfullmäktiges Telegramkanal den 24 juli 2022 visar ukrainska brandmän som bekämpar en brand på en båt som brinner i Odessas hamn efter att missiler träffat hamnen den 23 juli 2022.
Bildtext Ukrainska brandmän släcker en brinnande båt efter att missiler träffat hamnen den 23 juli.
Bild: Lehtikuva / AFP

Erdoğan: Var ansvarsfulla

På måndagen uppmanade Turkiets president Erdoğan Ryssland och Ukraina att agera ansvarsfullt och respektera de avtal som undertecknades i Istanbul förra veckan om export av ukrainsk spannmål.

– Vi förväntar oss att alla agerar i enlighet med det ansvar de åtagit sig. Vi vill att alla ska undvika åtgärder som strider mot avtalets anda, sade Erdoğan till Turkiets statliga tv- och radiobolag TRT.

Ryssland har hittat ett slags kryphål då de säger att de som på veckoslutet påstår att de slår till mot militära mål, menar Daria Isatjenko som är forskare vid Turkiet centret i Stiftung Wissenschaft und Politik i Berlin.

Spannmålsavtalet skrevs under i fredags och på plats fanns både FN:s generalsekreterare och Turkiets president Erdoğan. Turkiet firade sin framgång som medlare mellan Ukraina och Ryssland, men togs minst sagt på sängen då Ryssland bara timmar senare besköt Odessa.

Efter attacken sade Erdoğan att Turkiet har ökat sina diplomatiska ansträngningar för att undvika alla konsekvenser av attacken i Odessa, skriver CNN.

– Det gör oss ledsna att något sådant har hänt. Ett misslyckande skulle vara skadligt för oss alla. Vi är fastbeslutna att genomföra det här avtalet med alla dess komponenter och våra ansträngningar i detta avseende fortsätter, underströk han i radiointervjun, enligt CNN.

Avtalet viktigt också för Ryssland

Tyska forskaren Daria Isatjenko tror inte det här skapar större spänningar mellan Turkiet och Ryssland.

Dels kan det hända att besluten om Odessaattackerna fattats på en lägre nivå, dels tror hon att president Putin skulle ha mer listiga sätt att trycka till Erdoğan. Länderna kommer inte att bryta kontraktet, de behöver varandra för så många strategiska syften.

Isatjenko är optimistisk och tror att spannmålsavtalet kommer leverera åtminstone i de fyra månader det är i kraft, avtalet är också gynnsamt för Rysslands egen export.

Dessutom tror hon Ryssland vill undvika att ses som syndabocken för matkrisen som exportstoppet leder till ute i världen.

En jordbrukare använder en skördetröska för att skörda vete på ett fält nära Izmail i Odessa-regionen den 14 juni 2022, mitt under den ryska invasionen av Ukraina
Bildtext En jordbrukare skördar vete på ett fält nära Odessa i mitten av juni då kriget samtidigt pågår.
Bild: Lehtikuva / AFP

Fartyg lämnar hamnen om några dagar

FN:s biträdande talesman säger att avtalet ännu gäller.

– Alla parter har igen bekräftat sitt åtagande, sade FN:s biträdande talesman Farhan Haq efter attacken mot Odessa enligt Reuters.

Farhan Haq tror att de första fartygen kan lämna Odessa inom några dagar.

Ukraina planerar att börja leverera spannmål från sina hamnar den här veckan, sade landets infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på måndagen.

– Det här är mycket enkelt. Vi har undertecknat ett avtal med FN och Turkiet. Om parterna garanterar säkerhet kommer avtalet att fungera. Om inte, kommer det inte att leda till något, sammanfattade Kubrakov enligt AFP.

Enligt Kubrakov kommer sjöminor att rensas från spannmålsfartygens rutter och ukrainska krigsfartyg kommer att eskortera lastfartygen.

Källor: CNN, TRT, Reuters, AFP