Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kläder med UV-skydd skiljer sig inte märkbart från vanliga kläder – nu överväger EU ökad kontroll

Från 2022
Hietarannan uimarannalla Helsingissä nautittiin aurinkoisesta päivästä 21. kesäkuuta 2022.
Bildtext I nuläget är det svårt att veta vad klädernas skolskyddsmärkning egentligen innebär, och EU:s utredning kan ta upp till flera år.
Bild: Silja Viitala / Yle

Flera butiker har under den senaste tiden börjat sälja kläder märkta med UV-certifikat. Men de här certifikaten har ingen standardisering, alltså bestämmer tillverkarna själv hur de mäter solskyddsfaktorn.

Klädesplagg med UV-skydd har blivit populära, inte minst på barnavdelningar. I Lindex i Vasa centrum berättar ett butiksbiträde för Yle Uutiset att baddräkter med UV-skydd för barn säljer bäst av alla baddräkter.

– Ifall det finns kläder med solskydd, så köper vi absolut dem. Det är jätteviktigt, säger Ulla Aho som är med sina barn i Vasa centrum.

Men det är oklart vad UV-lappen egentligen innebär, då en enhetlig standard för de skyddsfaktorer som anges på kläderna fattas helt och hållet.

På EU-nivå pågår diskussioner om huruvida man ska öka kontrollen av UV-skyddskläder, men den här processen kan ta många år.

Hattuja, lippalakkeja ja vaatteita esillä tuotehyllyillä.
Bildtext De här hattarna i butiken Naturkompaniet är märkta med gula lappar som signalerar att de skyddar mot UV-strålning.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

En vanlig t-skjorta kan skydda lika bra

UV-märkta skyddskläder är inte nödvändiga för att skydda sig mot solen, menar hudläkare Carl Kyrklund från hudkliniken i Helsingfors.

Hur väl ett klädesplagg skyddar beror mest på dess tjocklek och hur mycket ljus det släpper igenom.

– Du kan själv titta på ett plagg mot ljuset för att se hur väl det släpper igenom ljus, säger han.

Hietarannan uimarannalla Helsingissä nautittiin aurinkoisesta päivästä 21. kesäkuuta 2022.
Bildtext Det finns stora variationer i vilket plagg som skyddar bäst. En vanlig t-skjorta har enligt honom en skyddsfaktor på 7, som halveras om den blir blöt, men en tjock jeansjacka i kan ha en skyddsfaktor på över 1 000.
Bild: Silja Viitala / Yle

I badkläder kan UV-skyddet däremot vara behändigt.

– UV-skyddet i liknande konstgjorda material är vanligtvis bra även när det blir vått, säger han men tillägger att också baddräkter utan UV-skydd kan skydda lika bra. Det beror helt enkelt på materialet.

Det som är bra med UV-dräkter är att de är testade, säger Kyrklund.

Ingen övervakning – tillverkaren testar själv

Det som skiljer vanliga kläder från UV-kläder är att de senare är testade. Vissa UV-skyddskläder är specialbehandlade, men det är inte nödvändigt för att få en UPF-klassifiering, det vill säga en solskyddsfaktor för kläder.

– Ett vanligt plagg ger ett visst skydd mot UV-strålning, men plaggets material, fibrer och densitet påverkar hur väl det skyddar mot UV-strålning, säger Riikka Väänänen som är överinspektör på säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Enligt EU-lagstiftning måste tyget testas och ha en solskyddsfaktor på minst 40 för att en produkt ska få kallas UV-skyddskläder.

UPF-suojakerroinmerkintä pilkottaa aurinkohatusta.
Bildtext Det är alltid bra att kontrollera att produkten är CE-märkt. CE-märkningen visar att att produkten uppfyller de EU-krav som gäller för den.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

Det finns olika teststandarder för tillverkning av UV-skyddskläder, men ingen egentlig certifiering av produkterna. I praktiken innebär detta att UV-skyddsklädernas prestanda inte övervakas av en tredje part.

– Så även om produkterna har samma skyddsfaktor kan de beroende på teststandarden kräva olika förbehandlingar, vilket innebär att produkterna inte är direkt jämförbara, säger Väänänen.

Frågor som rör UV-skyddskläder håller för närvarande på att lösas på EU-nivå, och det är möjligt att klassificeringen kommer att ändras i framtiden.

För närvarande vet vi inte hur lång tid processen kommer att ta, men det kan ta flera år, säger Pirje Lankinen, special sakkunnig vid Social- och hälsovårdsministeriet till Yle Uutiset via e-post.

Den här artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel UV-suojavaatteet eivät eroa muista vaatteista merkittävästi – tällä yksinkertaisella konstilla voit tarkistaa suojaavan materiaalin skriven av Aliisa Uusitalo. Den svenskspråkiga versionen är skriven av Ellen Forsström.