Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Sara Kuivisto gör tävlingscomeback på banan hon gillar – kampen om EM-platser tätnar för Nathalie Blomqvist och flera andra

Från 2022
Uppdaterad 26.07.2022 15:45.
Programmet är inte längre tillgängligt
GP-tävling i friidrott i Jyväskylä (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

EM-klara Sara Kuivisto är tillbaka i tävling i ett lopp där Nathalie Blomqvist vill löpa sig närmare samma mästerskap. Mycket i Jyväskyläs GP-kväll handlar om att klättra i rankningen – i en tillställning som kan bli en blöt historia.

Nästan fem månader utan tävlingar. Våren som skulle vara så fylld av viktig träning blev en uppsjö av hälsoproblem. I kväll kommer Sara Kuivisto äntligen loss.

Det sker i Jyväskylä, på Harju stadion, på hennes favoritbanor faktiskt. I den nästsista finländska GP-tävlingen för den här sommaren är hennes comeback en av huvudattraktionerna.

Sträckan är 1 500 meter och formen, den är riktigt god, det är både hon och tränaren Ari Suhonen ganska så övertygade om. Så här tre veckor före EM, som alltså blir hennes stora mästerskapsgrej i år.

Det ska bli "bara" en gren på EM för Kuivisto, mest beroende på tävlingsschemat. På våren bestämde de sig redan för att 800 meter gäller, men nu är känslan den att det lika väl kan bli den längre medeldistansen.

Blomqvist knappt utanför EM-plats

De fem lopp hon kommer att göra under de två närmaste veckorna får avgöra hur det blir i München. Hon är direktkvalificerad på båda distanserna, som åttonde på vardera.

Även om de hårda träningarna nyligen har gått lika bra som alltid så finns det inga målsättningar i siffror för loppet ikväll. Ari Suhonen komprimerar det hela med att det ska kännas kul och att "avslutet ska komma bra", vilket vill säga de sista 200 metrarna.

Nathalie Blomqvist springer.
Bildtext Att ta sig till VM är på sätt och vis svårare än att fixa en EM-biljett, konstaterade Nathalie Blomqvist för Yle Sporten tidigare i sommar.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

VM-löparen Nathalie Blomqvist finns också med på 1 500. Hon är just nu två pinnhål utanför i EM-rankningen. 30 löpare får plats i grenen på EM.

I mångt och mycket handlar kvällen just om en del idrottares kamp för att förbättra sitt läge i München-rankningen. Ett något större finländskt lag än vid VM i Eugene kommer det i alla fall att bli.

Båda stafettlagen EM-aktuella

Två stafetter över 4x100 meter tilldrar sig stort intresse. Det finländska herrlaget går in för att förbättra sitt årsbästa på 39,31 eller rentav nationsrekordet på 38,92. Med i Jyväskylä finns givetvis de två färska finländska rekordlöparna Samuli Samuelsson och Samuel Purola.

Finlands stafettdamer har i år gjort fina 43,90 och är i praktiken redan nu klara för EM, med god marginal. Även för herrarna bör det kunna gå vägen redan med nuvarande resultat. Medeltalet av de två bästa tiderna gäller i rankningen, 16 länder kommer med.

Elmo Lakka ser fundersam ut.
Bildtext Elmo Lakka fick inte till det på VM.
Bild: Lehtikuva

Häckloppen blir av lite olika typ.

På 100 meter häck för kvinnor finns en diger grupp yngre finländska storlöften med, liksom en del starka namn från andra länder. Exempelvis de ungerska stjärnorna Luca Kozák och Gréta Kerekes, vilka inte tävlade i VM, är igen på plats.

De finländska topparna på 110 meter häck får lämpligt hårt motstånd av grenens gäster. Elmo Lakka är EM-klar, Santeri Kuusiniemi högst sannolikt också, men Ilari Manninen kan behöva ett hellyckat lopp.

Regn och rusk att vänta?

I stav är tre finländska herrar med Mikko Paavola i spetsen på rätt sida i rankningen, men läget är lite pirrigt ändå. Några tävlingar går också i andra länder den här aftonen. Ganska liknande är situationen för den manliga finländska släggtrion.

En av dem som på samma sätt gärna skulle få till det är Joonas Rinne på 800 meter. Han är bara nästan EM-klar. Startfältet är jämnt och bushårt på den distansen i Jyväskyläkvällen.

Joonas Rinne spänner armarna.
Bildtext Joonas Rinne är närapå EM-klar.
Bild: Tomi Hänninen

Slå ur underläge i stället för att försvara sina positioner får till exempel Mette Baas, som gjort fina 52,51 på 400 meter. Baas är rankad som 37:e när 36 får plats i München.

Spänning och dramatik är att vänta på många håll, men ett orosmoment finns. Vädret. Det finns en risk för att kvällen blir ganska regnig och också för hårda vindbyar. Hygglig värme är i alla fall att vänta, trots allt det här.

Sändningen från GP-tävlingarna i Jyväskylä börjar klockan 17.50 på Arenan och 18.30 i TV2. Leif Lampenius kommenterar på svenska.

Diskussion om artikeln