Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Sargat Sverige vill chocka värden – kan England undvika hybris i den första EM-semifinalen?

Uppdaterad 26.07.2022 11:49.
EURO 2022 i fotboll: semifinal ENG - SWE - Spela upp på Arenan

Ett självsäkert England har redan förlöjligat ett högklassigt nordiskt landslag i turneringen. Nu vill de göra det igen då Sverige står för motståndet i Sheffield. Det finns fyra frågetecken i den svenska truppen inför mötet på TV2 klockan 22.

Klockan 22 England-Sverige

Bramall Lane, Sheffield
Kommentatorer: Sebastian Backman och Jani Lyyski

EURO 2022 i fotboll: Semifinal ENG - SWE (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Englands läge: Harmoni efter styrkebesked

Det går en hårfin linje mellan gott självförtroende och hybris – hittills har England klarat av balansgången galant.

Efter att ha forcerat fram i gruppspelet, 8–0 mot Norge säger det mesta, fick värdnationen en tuff kvartsfinal mot Spanien. Med sex minuter kvar var läget prekärt: 0–1 på resultattavlan.

Då sållas verkligen agnarna från vetet.

England klarade eldprovet. En kvittering signerad inbytta Ella Toone och ett segermål från distans av Georgia Stanway i förlängningen gjorde att England gick vidare.

Engelska spelare firar.
Bildtext Georgia Stanways kanon avgjorde mot Spanien.
Bild: IMAGO/Sportimage/ All Over Press

På tal om avbytare: Då alla andra semifinalklara lag petade i sina startelvor, vissa av tvång, andra för att de ville det, har England kört med exakt samma uppställning sedan premiären mot Österrike.

Jag upprepar: Inte en endaste justering på fyra matcher. Det är högst ovanligt i en krävande turnering.

Chefstränaren Sarina Wiegman har lyckats inspirera och variera under matcherna och bytena hon gör har minsann haft effekt: Alessia Russo har gjort fyra inhopp och tre mål.

För fem år sedan gick Wiegman hela vägen med Nederländerna. I sitt förra landslag mötte hon Sverige tre gånger och vann samtliga möten. Den statistikbiten ska inte underskattas i sammanhanget.

Det är med fog som den gamla klassikern "It's coming home" sjungs mindre ironiskt för varje dag som går.

– Det känns surrealistiskt att folk hänger ut från fönster och klappar åt oss då vi går på gatan. Förhoppningsvis betyder det att vi gör folk stolta och inspirerar, säger Fran Kirby till The Guardian.

Sveriges läge: Fortfarande bekymmer i truppen

Trots att Sverige mötte den lättaste kvartsfinalmotståndaren i turneringen krävdes ett stopptidsmål av en mittback för att få hål på ett heroiskt Belgien.

Det svenska landslaget hyllades inte precis till skyarna efter insatsen i det första vinna-eller-försvinna-mötet – supportrar har varit arga för att medier i Sverige varit kritiska.

Oavsett: Sverige är här igen. I en semifinal, för den tredje storturneringen i rad.

Det är djupt imponerande för en nordisk nation i en fotbollsvärld som blir mer krävande för varje år som går.

Men bekymmersrynkorna i de svenska pannorna vill inte försvinna.

Hanna Glas går.
Bildtext Hanna Glas tippas återvända till startelvan.
Bild: Gary Oakley/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

Mot Belgien saknades fyra spelare: den covidpositiva trion Jonna Andersson, Hanna Glas och Emma Kullberg samt den skadade kaptenen Caroline Seger.

Sverige hoppas på viss lättnad mot England. Vänsterbacken Glas har i varje fall tränat på för fullt inför semifinalen och är igen aktuell för startelvan, efter att ha bitit på naglarna i sängen under det förra mötet.

Det blev ett minst sagt annorlunda segerfirande.

– Jag ställde mig på sängen och bara skrek rätt ut. Sen öppnade jag dörren och försökte skrika till Jonna på andra sidan korridoren, man var bara så glad att man knappt kunde fatta att det var sant, säger hon enligt Fotbollskanalen.

Trots Glas återkomst finns det fortfarande frågetecken över fyra spelares medverkan: Andersson, Kullberg, Seger och nu också bytesspelaren Olivia Schough, som missat flera pass på raken.

Andersson verkar missa matchen, medan de övriga är hoppfulla. Seger har kunnat träna bättre än tidigare, men är knappast aktuell för startelvan efter att ha missat två matcher på raken.

Håll koll på: Troliga skyttedrottningen Beth Mead

Efter fem mål på tre gruppspelsmatcher gick den sannolika skyttedrottningen Beth Mead mållös mot Spanien.

Nu riktas strålkastarna igen mot Arsenalspelaren, som inte bara är en mångsidig målgörare i världsklass utan också en kapabel framspelare. Hon har hittills passat fram till tre fullträffar i turneringen, bara en färre än statistikettan Asllani.

Rikta också några blickar mot Ellen White, som lär starta på topp. Den engelska veterananfallaren har inte rosat marknaden under EM och det finns många som hellre skulle se succéinhopparen Russo få ansvar från start.

Expertens tips: It's coming home fortsätter sjungas

Jani Lyyski: Det är svårtippat. Om man tittar på Sverige har de haft en trubbig väg framåt med coronafall och laget har inte övertygat på mig. De har inte flugit fram till att bli guldfavoriter.

England har hemmaplansfördel och vilat två dagar längre. Någonting säger mig att de drar det längsta strået och jag ser dem som favoriter i matchen. Resultat: 2–0.