Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Servicefartyget M/S Roope återvände från sitt uppdrag – 45 000 kilo skrot och avfall samlades in från skärgården

Servicefartyget Roope lyfter ombord metallavfall i skärgården
Bildtext Årets insamling består av cirka 32 000 kilo metallskrot, 6 000 kilo el- och elektronikskrot och 4 000 kilo städ- och byggavfall.
Bild: Pidä Saaristo Siistinä ry

2020 och 2021 var rekordår vad gäller skrotinsamling. I år var det betydligt mindre skrot. Enligt Sydvästra Finlands Avfallsservice beror det bland annat på att inget skrotfordon lämnades in till insamlingen, som ordnades i början av juli.

Skärgårdens skrotinsamling, som ordnats i mer än 20 år, har igen samlat in skärgårdsbornas skrot under sommaren.

Insamlingen är ett samarbete mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice och Håll Skärgården Ren rf.

Under årets skrotinsamling fick de in 45 000 kilo uppger Sydvästra Finlands Avfallsservice. Servicefartyget M/S Roope åkte runt och samlade in skrot mellan den 4 och 7 juli.

Årets insamling består av cirka 32 000 kilo metallskrot, 6 000 kilo el- och elektronikskrot och 4 000 kilo städ- och byggavfall.

"När vi åkt runt med Roope såg vi att det nu är färre människor i skärgården än förra året"

Kari Lahtinen är befälhavare på fartyget M/S Roope och säger att skärgården varit lugn vad gäller skrotinsamling det här året.

– Det fanns hjälpsamma kunder på gott humör, men det var ändå lugnare. Under vår resa med Roope kunde vi se att det fanns färre människor i skärgården jämfört med tidigare år. Också flera stugor stod tomma, säger Lahtinen.

Sorteringsstationsskötaren Mikko Niemi var också med på årets skrotinsamlingsresa med fartyget Roope.

– Skrotet har garanterat inte tagit slut i världen, utan antalet som lämnar in det är bara färre, säger Niemi.

Under skrotinsamlingen 2021 samlades det in cirka 55 000 kilo skrot, vilket var rekord.

En drönar bild av skärgården.
Bildtext Mest skrot samlade man in från Hitis.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Storsäckarna har blivit allt mer populära

Enligt Niemi är det en bra sak att det allt flitigare används storsäckar för avfallshanteringen. På så sätt får man bort städ- och byggavfall från öarna, där de ibland samlas på hög på återvinningspunkterna.

Problemavfall så som städ och byggavfall bör man lämna till sorteringsstationer och inte till återvinningspunkter. Ett annat alternativ är också att beställa skärgårdens talkosäcktjänst, som kommer och för bort det svår hanterbara avfallet.

Under årets insamling uppgick problemavfallet till cirka 2 300 kilo och batterier på cirka 1 300 kilo. Under fjolårets insamling hittade man dubbelt så mycket problemavfall, meddelar Sydvästra Finlands Avfallsservice.

I år lämnades det inte in några fordon till insamlingen.

Bild av en hamn i skärgården.
Bildtext Under servicefartyget M/S Roopes uppdrag syntes allt färre personer skärgården.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Målet är att årligen ordna insamling av skrot

Många typer av avfall samlas in under skrotinsamlingen. Utan avgift tar insamlingen emot metallskrot, elapparater och problemavfall.

Insamlingen tar också emot avfall så som bygg- och städavfall, men då mot en avgift. För insamling av skrotfordon behöver man reservera plats för dem på fartyget genom att anmäla saken på förhand.

Skrotinsamlingen är viktig eftersom det är en möjlighet att förbättra kunskapen om avfallshantering samtidigt som man hämtar avfall från ställen där det annars kan vara svårt att göra det.