Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Biskop Bo-Göran Åstrand delar sommaren mellan Borgå och Jakobstad: "Om man ska flytta någonstans så är Borgå ett bra alternativ"

Biskop i Borgå stift, Bo-Göran Åstrand står i Biskopgårdens trädgård i Borgå.
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrand gillar den förhöjda stadspulsen i Borgå under somrarna.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Trots att jobbet fortsätter också under sommaren så hinner biskop Bo-Göran Åstrand koppla av genom att bland annat njuta i trädgården och gå promenader vid Maren.

Biskop i Borgå stift, Bo-Göran Åstrand tar emot Yle Östnylands redaktör i trädgården i Biskopsgården i Borgå. Solen tittar fram mellan molnen och några äpplen har redan fallit från äppelträdet i trädgården.

Biskopen berättar att hunden Doris tycker om gården och ibland är busig och gräver gropar i den frodiga gräsmattan, till trädgårdsskötarnas förtret. Labradoren Doris som är fyra år gammal befinner sig däremot inte på gården i dag, utan tillbringar sommaren uppe i Jakobstad.

– Vi tillbringar en del av sommaren i Borgå och sommartiden här är ju något alldeles speciellt för oss, det är en otroligt vacker stad, säger biskop Bo-Göran Åstrand.

Biskopen har tillsammans med frun Karin kvällen innan kommit till Borgå efter att ha varit en vecka i Jakobstad. Eftersom familjen och många bekanta bor i Österbotten åker de fram och tillbaka en del under sommaren.

Flygbild över Borgå.
Bildtext Under fritiden brukar biskop Bo-Göran Åstrand gå på promenader i Gamla stan och området kring Maren tillsammans med labradoren Doris. Arkivbild.
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

– Tillsammans med vår hund Doris brukar vi promenera i Gamla stan och i naturen runt Maren, berättar Åstrand.

– Det blir en helt annan puls här i staden under somrarna med alla turister, och området runt Maren är ju otroligt fint.

Jobbet fortsätter också under sommaren men Åstrand hinner ändå koppla av mellan varven. Han säger sig vara van med takten från sitt tidigare jobb som kyrkoherde.

Flytten till Borgå var ett stort steg

Bo-Göran Åstrand har nu varit biskop i nästan tre år. Att flytta till Borgå i 50-årsåldern och byta livsmiljö var ett stort steg för biskopsparet, men de har trivts bra i den nya hemstaden.

– Jag brukar säga att om det är någonstans man kan flytta från Jakobstad senare i livet så är det Borgå.

Åstrand har skrivit en bok som kommer att gå i tryck senare i slutet av juli 2022. Boken har skrivits genom brevväxling mellan biskopen och fyra finlandssvenskar från olika håll i landet, vilket bland annat har gett Åstrand insikt i likheter och olikheter finlandssvenskar emellan.

Som biskop i Borgå stift blir det en hel del resande, eftersom området täcker hela Svenskfinland och Åland. Åstrand tycker att det är en av de bästa sakerna med jobbet, trots att det kan bli lite tungt ibland.

– Det är nödvändigt att resa om man ska träffa folk och göra jobb på fältet och ibland kan jag känna mig lite trött efter långa resor, säger Bo-Göran Åstrand. Det blir mellan 70-90 resdagar om året, ifall man räknar med resor i närområdet.

Att få resa och träffa människor igen är särskilt välkommet för Bo-Göran Åstrand nu efter att restriktionerna under coronapandemin begränsade antalet resor och människomöten. Istället använde han sig av videosamtal, likt många andra.

– Folk sträcker fram handen och säger "tänk att vi får träffas och ta varandra i hand". Det är något jag glädjer mig över, att man får vara tillsammans igen.

Förhoppning om kungliga gäster till stiftets 100-årsjubileum

I höst blir det att fortsätta planera Borgå stifts 100-årsjubileum, som kommer att pågå mellan januari och oktober 2023. Hittills har man bland annat låtit skriva en jubileumssång och förberett en festbakelse som Marthaförbundet har utvecklat.

Jubileumsåret kulminerar med en stor fest i Konstfabriken i oktober nästa år.

– Om vi har tur så kanske presidenten eller någon från kungahuset också deltar i jubileet, säger Bo-Göran Åstrand.