Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Räntenivån kan stiga till över två procent" – kundens lån och ekonomi avgör vilket råd banken ger

en kvinna radar mynt i en glasburk

Stigande räntor har fått oroliga kunder att kontakta sin bank. Vd Fredrik Björk på Kvevlax sparbank tror att räntenivån kan stiga över två procent inom tolv månader. – Vad man ska göra beror på hurudant lån man har, sägen han.

Förra veckans torsdag höjde Europeiska centralbanken (ECB) styrräntan med 0,5 procentenheter, från 0,7 procent till 1,2 procent. I måndags sänktes Euriborräntan med 0,16 procent, men sänkningen väntas inte vara länge.

– Eftersom centralbanken höjde räntan drar marknaden nu andan och väntar lite för att se vad nästa steg är. En ytterligare stegring från centralbankens håll är nog på gång, säger Fredrik Björk som är vd för Kvevlax Sparbank.

Björk väntar sig att räntorna fortsätter stiga efter denna andningspaus. Han säger att folk är oroliga över om de kommer kunna fortsätta leva som de har gjort hittills.

– Konsumenterna har en sämre tro på sin ekonomi i och med att det inte bara är räntorna som har stigit utan det är själva levnadskostnaderna.

"Vi närmar oss en mera normal räntenivå"

Räntorna har varit på minus under en längre tid och det är nu första gången sedan 2011 som ECB höjer styrräntan. Att räntorna skulle ligga på minus en längre tid är ändå mera undantag än regel och Björk säger att vi först nu börjar närma oss en mera normal räntenivå.

Många har ändå börjat fundera om när det kommer till deras egna lån.

– Trenden ändrade redan före jul då man såg att räntorna började röra på sig. Folk började höra av sig och fråga vad man borde göra.

Fredrik Björk är ny vd för Kvevlax sparbank
Bildtext Fredrik Björk, vd för Kvevlax Sparbank, tror att räntan kommer att fortsätta höjas om världsläget inte förbättras.
Bild: Kvevlax sparbank/Cecilia Ruotsala

Björk rekommenderar att man ska ta kontakt med sin egen bank för att få det bästa alternativet för sin situation.

– Vad man ska göra beror på hurudant lån man har, och hur ens egen ekonomi ser ut.

Bankernas egna räntetillägg, alltså marginalen, förväntas inte sänkas ytterligare som följd av den höjda styrräntan.

– Det är konkurrenssituationen som avgör marginalen för banken. Just nu är konkurrensläget så hårt att marginalerna är mycket låga, säger Björk.

Vad ska man tänka på om man är påväg att ta ett lån?

– Om man ska ta ett kortare lån rekommenderas en rörlig ränta. Men om man tar ett bostadslån blir beloppen så stora och lånetiden så lång att det kan löna sig att låsa räntan för att veta exakt vad man kommer att betala varje månad. Har man möjlighet kan man också låsa en del av lånet så får man leva med båda sidorna.

Ingen risk för repris av 1990-talet

Som vi har sett kan räntenivån röra sig mycket snabbt, Björk säger att det inte i det här läget går att säga exakt hur högt räntenivån kan stiga.

– Jag tror den kommer att stiga över 2 procent inom tolv månader om det inte sker en snabb förändring i världsläget.

Kriget i Ukraina är en mycket stor orsak till att inflationen har stigit så mycket som den har gjort under det senaste halvåret.

– Logistiken att få fram produkter till deras slutdestinationer har varit otroligt utmanande. Flygen kan inte flyga över Ryssland, tågtrafiken är utmanande, frakten kommer inte fram, allt sånt här gör att prisstegringen finns där hela tiden, säger Björk.

Enligt Björk krävs det att dessa problem får en lösning för att inflationstrycket ska bli lägre.

– Så länge världsläget ser ut som det gör nu kommer också trycket på räntorna att stiga.

Däremot säger han att det inte finns någon risk att räntenivåerna ska nå samma höjd som på 1990-talet då räntan låg runt 15-20 procent.

– Centralbankerna styr marknaden så kraftigt så att risken för att räntan skulle nå upp till 15 procent är mycket liten.