På Vyrdegård vill man vara lite "weird" – unikt med närodlad grönbeteskyckling
På Furubacka i Snappertuna bor Elina och Janne Cederberg. Tillsammans driver paret Vyrdegård och föder upp grönbeteskyckling.
Att Elina och Janne Cederberg skulle föda upp gödkycklingar var ingen självklarhet. Paret träffades när de studerade vid Åbo Akademi och bestämde sig redan innan avklarad examen att de skulle sadla om totalt och bli jordbrukare.
– Jag fick en diabetesdiagnos under vintern 2016 och det fick oss att börja fundera över vår diet och ansvarsfullt producerad mat. Under följande år insåg vi att stadsliv och kontorsarbete inte är något för oss. När den här gården skulle hyras ut 2020 kändes det rätt och vi flyttade in, berättar Janne Cederberg.
Paret är också väldigt medvetna om att deras val att bo avsides och driva ett litet lantbruk sticker ut.
– Namnet Vyrdegård kommer från det anglosaxiska ordet vyrd som betyder öde, men i folkmun känner vi igen det som grunden till det engelska ordet "weird" alltså konstig, berättar Janne Cederberg.
– Och vi känner att vi tog en lite udda väg, tillägger Elina Cederberg.
Bra att börja med gödkyckling
I maj tog Elina och Janne Cederberg emot gårdens första gödkycklingar och några veckor senare flyttade fåglarna ut på grönbete. Nu bor det omkring 400 gräsätande kycklingar på Vyrdegård.
Att valet föll på just kycklinguppfödning är ingen slump. Just gödkycklingar kräver inte stora investeringar och dessutom ger uppfödningen relativt snabb avkastning förklarar Janne Cederberg.
– Att starta ett eget jordbruk är svårt och dyrt, men gödkycklingar är ett beprövat sätt att snabbt skapa intäkter på en liten gård, säger han.
Kycklingarna föds upp på grönbete och bor utomhus i en inhägnad som skyddar mot både väder och vind, men även rovdjur. Dagligen flyttas inhägnaden längs med åkern så att broilrarna får nytt färskt bete och samtidigt behöver fåglarna inte heller vistas i sin egen avföring.
– Dessutom gödslar fåglarna åkern efter hand, förklarar Elina Cederberg.
De drygt 400 gödkycklingarna är ändå bara en del av djuren på Vyrdegård. På gårdsbacken finns även ankor, höns, får, lamm och två tama illrar, som också är gårdens maskotar.
– Alla djur fyller en funktion i gårdens kretslopp, men vi vill bara ha den mängd djur som vi klarar av att ta hand om. Målet i framtiden är självhushållning, berättar Janne Cederberg när han visar åkern där kycklingarna och fåren med sina nyfödda lamm huserar just nu.
Rekos nya tillskott
I slutet av juli deltog Elina och Janne Cederberg i sin första rekoutdelning och paret har redan bestämt att de kommer att delta så länge årets kycklingar räcker till.
Grönbeteskyckling är en helt ny produkt för rekogruppen och Marianne Elfving, som ansvarar för reko i Ekenäs, säger att närodlad gräsuppfödd gödkyckling är en unik produkt.
– Jag tror inte många rekoringar i Finland kan erbjuda frigående och gräsätande kyckling, men man ska inte glömma att även det här är en säsongsprodukt som bara finns under sommaren, säger Marianne Elfving.
Reko står på stabil grund men i Ingå är det kämpigt
Denna sommar har reko i Ekenäs mellan 20 och 30 aktiva producenter, berättar Marianne Elfving. I Karis brukar ungefär 20 producenter närvara, men alla är inte på plats samtidigt.
– Vi brukar räkna med ett tiotal producenter per gång, berättar Nora Garusi som är administratör i Karis.
I Ingå har man det betydligt kämpigare, konstaterar Sanna Hellman, som är administratör för reko i Ingå. Hon upplever att problemet delvis är att försäljarna anländer till Ingå så sent att till exempel sommargästerna redan åkt ut till sina stugor.
Dessutom har de nuvarande administratörerna svårt att hinna arrangera rekoutdelningen i Ingå just nu.
– Jag är osäker om Reko har en framtid i Ingå, säger Sanna Hellman.

Vyrdegård blev deras tillflyktsort - insåg att kontorsjobb och ett liv i staden inte var för dem
Artikeln har uppdaterats 27.7.2022 klockan 12.45 med att ordet broiler byts ut mot grönbeteskyckling eller gödkyckling.