Striktare regler tog skruv mot fylledrullandet på elsparkcyklar – färre olyckor i år
I fjol besöktes jouren vid HUS av 446 personer med skador som hade med elsparkcyklar att göra. Den redan hårt belastade akutvården måste öka bemanningen på veckosluten då de flesta skadorna uppstod.
Till slut slog myndigheter, elsparkcykelföretagen och Kommunikationsministeriet ihop sina kloka huvuden och införde en rad restriktioner som skulle råda bot på situationen. Hur har det gått?
Henri Vasara, specialiserad läkare vid Nylands sjukvårdsdistrikt HUS akutvårdsklinik, sammanställde i fjol statistik över elsparkcykelskadorna. Fjolårets 446 skadade kostade samhället ungefär 1,7 miljoner euro.
Vasara har ännu inte hunnit sammanställa statistiken för i år, men då Svenska Yle kontaktade honom gjorde han en snabb undersökning för att kunna jämföra situationen i år med den i fjol.
Han konstaterar att resultaten stämmer överens med vad poliklinikens personal redan har anat.
– Jämför man med juni och juli i fjol hade vi ungefär 200 olyckor, medan motsvarande siffra för i år är cirka 60, säger Vasara.
Färre fylleförare
En klar majoritet av elsparkcyklisterna som besökte akuten i fjol var alkoholpåverkade. Cirka 80 procent av de skadade elsparkcyklisterna hade alkohol i blodet, med en medelhalt på 1,6 promille.
– Förra året inträffade nästan alla olyckor nattetid. I år kommer olycksfallen in jämnare under dagen. I år har vi också färre alkoholrelaterade olyckor, säger Vasara.
I september 2021 kom elsparkcykelföretagen i samråd med myndigheterna överens om att elsparkcyklarna är ur bruk på veckoslutsnätter mellan midnatt och klockan 5 på morgonen. Detta har gjort det svårare för helgfestare att ta elsparkcykeln hem på småtimmarna.

Huvudskador vanligast
Ungefär varannan elsparkcyklist som kommer till akuten har huvudskador, medan var tredje har skador på axlar, armar eller händer. Ungefär var fjärde patient har skador på de nedre extremiteterna, det vill säga ben och fötter.
Var tionde skada var enligt fjolårets undersökning allvarlig eller rentav livshotande. De övriga skadorna var allt från lindriga till medelsvåra.
– Jag har inte hunnit kolla på den fördelningen i sommar, men jag ser ingen orsak till att den skulle ha ändrats, säger Vasara.
Vad ska man då göra för att skydda sig från skador då man åker elsparkcykel?
– Vi tror starkt på att man kan undvika de värsta skadorna genom att använda hjälm, säger Vasara.
Han tillägger att det optimala skulle vara att folk skulle uppmuntra varandra till att använda hjälm.
Arbetet går åt rätt håll
Trots att det finns rum för förbättring anser Vasara att arbetet går i rätt riktning.
– Det är skönt att problemet har uppmärksammats. Jag är väldigt nöjd med samarbetet mellan Helsingfors stad och elsparkcykelföretagen, säger Vasara.
Trots den markanta minskningen av olycksfall kommer samarbetet inte att läggas på hyllan. Vasara säger att alla parter också i fortsättningen regelbundet ska träffas för diskussion.
Artikeln har uppdaterats 29.7.2022 12:40. Meningen om hur skadorna fördelas på olika allvarlighetsgrader har förtydligats gällande förekomsten av livshotande skador. Ursprungsversionen var "Enligt fjolårets undersökning fördelade sig skadorna ganska jämnt mellan lindriga och allvarliga, med enstaka fall av livshotande skador."