Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera båtar förstörda efter brand vid Kimitoöns båtcenter i Björkboda – vd Anders Vahtola: "Man undrar hur man kan ha en sådan otroligt dålig tur"

Från 2022
Uppdaterad 26.07.2022 19:29.
Brandbilar och brandmän i Björkboda.
Bildtext Det var många brandmän och brandbilar på plats i Björkboda för att släcka branden.
Bild: Privat/ Gösta von Wendt

Branden vid Björkboda gamla låsfabrik, som numera inhyser Kimitoöns båtcenter, har släckts. Flera värdefulla båtar förstördes i branden.

Larmet kom på tisdagseftermiddagen vid 16.30-tiden. Det är Kimitoöns båtcenter som för närvarande inhyser den gamla låsfabrikens lokaler. Det här är inte första gången som Kimitoöns båtcenter råkar ut för något liknande, Kimitoöns båtcenter hyrde in sig i varuhuset Hurrikaani som totalförstördes i en brand för drygt ett år sedan. Branden orsakade skador för miljonbelopp.

– Det känns förfärligt, och man undrar varför man måste ha en sådan otroligt dålig tur, säger Anders Vahtola, verkställande direktör för Kimitoöns båtcenter, då Yle Åboland ringer upp honom efter branden.

Vahtola fick nys om branden via övervakningskameror som finns i lokalerna, och kunde därför genast ringa 112.

– Det verkar som att båten av någon anledning har självantänt inne i hallen, för man såg helt tydligt i kameran att det var där det började brinna, säger han.

Inte lika allvarlig som föregående brand

Enligt Vahtola är den här branden ändå inte lika allvarlig som den tidigare branden i varuhuset Hurrikaani. Enligt honom handlar det om kring fyra båtar som skadats i branden. Vahtola uppskattar att det ändå handlar om skador för hundratusentals euro, då man tar i beaktande att också själva hallen skadats i branden.

Anders Vahtola berömmer räddningsverkets snabba och proffsiga insats.

– Brandkåren var verkligt skickliga, brandmännen omringade byggnaden och gick in på olika ställen och ritade kartor på hur den gamla låsfabriken är uppbyggd.

En man i blårandig skjorta står framför en brygga med båtar.
Bildtext Anders Vahtola, verkställande direktör för Kimitoöns båtcenter.
Bild: Yle/Dmitri Volgin

Vid 18.30 meddelade räddningsverket att branden är släckt. Inga personer skadades i branden. För tillfället pågår rökventilering på platsen. På onsdagen börjar man utreda brandorsaken.

Strax innan klockan 18 var 23 av räddningsverkets enheter på plats och släckningsarbetet påbörjades.

Branden orsakade rikligt med rök och invånare i området uppmanades stänga fönster och ventilation samt hålla sig inomhus.

Artikeln uppdaterad 26.7.2022 klockan 19.27: Med kommentarer från Kimitoöns båtcenters verkställande direktör Anders Vahtola. Också rubriken uppdaterad.

Artikeln uppdaterad 26.7.2022 klockan 18.34: Rubriken och brödtexten ändrad med mera information gällande branden, bland annat att det är flera båtar som har skadats i branden men inga personskador har uppstått.

Artikeln uppdaterad 26.7.2022 klockan 17.44: Siffran gällande hur många av räddningsverkets enheter är på plats uppdaterades från nio till 23.