Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HRT svarar: Så påverkas kollektivtrafiken av inflationen och de förhöjda bensinpriserna

Från 2022
Biljettautomat på perrongen.
Bildtext Kollektivtrafikens biljettpriser har inte ännu påverkats av inflationen.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

De höga bensinpriserna svider i plånboken hos många. I den rådande inflationen väljer allt fler att se över sina konsumtionsvanor, däribland sitt körande. Hur påverkas kollektivtrafiken av detta?

Saara Rimpelä är enhetschef på Helsingforsregionens trafik (HRT).

– I nuläget märks inflationen inte av i passagerarmängden. Men det här kan komma att ändras inom en snar framtid, säger hon till Svenska Yle.

De höga bensinpriserna gör att allt fler lämnar bilen hemma. För dem som inte har råd att köra lika mycket längre är det förmånligare att välja spårvagnen eller bussen istället.

– HRT:s biljettpriser har inte ändrats, åtminstone ännu inte, säger Rimpelä.

Under sommaren minskar resenärerna i huvudstadsregionens kollektivtrafik naturligt. När folk återvänder från semestern ökar passagerarmängden igen. HRT väntar sig därför ett uppsving till hösten.

Kriget och eftersviterna av coronan påverkar

Kollektivtrafiken är på god väg tillbaka till det normalläge som rådde innan pandemin bröt ut. Rimpelä säger att allt eftersom distansjobb och restriktioner avvecklas, ökar mängden passagerare i de offentliga fortskaffningsmedlen. Allt fler människor är i rörelse på daglig basis.

– Däremot har vi märkt en viss osäkerhet i rörelsemönstret. Det rådande världsläget och Rysslands invasion av Ukraina gör att en del fortfarande håller sig hemma, säger Rimpelä.

Hon tror att det kommer att ta tid för kollektivtrafiken att repa sig, och för HRT att återfå balansen i sin ekonomi.

– Naturligtvis önskar vi att läget stabiliseras och att människor mer aktivt börjar använda sig av våra tjänster igen.