Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Propagandafotboll då England krossade Sverige i EM-semifinalen – svenska målvaktsinsatsen en snackis: "Borde kanske ha tackat för mig efter OS-finalen förra året"

Från 2022
Uppdaterad 27.07.2022 07:39.
England körde över Sverige – se målen - Spela upp på Arenan

Det blir en stor fotbollsfest på ett utsålt Wembley i London på söndag. Inför hemmafans i Sheffield tvålade EM-turneringsvärden till Sverige med 4–0 och vann välförtjänt semifinalen.

I den första minuten hade Sverige en jättechans att ta ledningen med 1–0 i samband med en snabb spelvändning, men Sofia Jakobssons skott från nära håll räddades av den engelska målvakten Mary Earps.

Efter en del svenska farligheter i inledningen var det ändå England som gjorde matchens första mål. Bethany Mead fick efter en halvtimmes spel ett fint läge i straffområdet och det tunga skottet gick i mål. Målet var Meads sjätte i EM och hon utökade sin skytteligaledning till två mål.

Den blågula uppförsbacken blev brantare tidigt i den andra halvleken då Lucia Bronze nickade in 2–0-bollen. Målet VAR-granskades, men svenskarna hade inte marginalerna på sin sida då målet slutligen godkändes.

Lucia Bronzes 2–0 mål godkänns efter VAR-granskning - Spela upp på Arenan

I andra halvlek gick luften ur Sverige som aldrig kunde utmana England. I den 57:e minuten hade England en boll i ribban och tio minuter senare en boll i mål.

Det var inhopparen Alessia Russo som snyggt klackade in 3–0-målet efter att den svenska målvakten Hedvid Lindahl först räddat en jättechans av Russo.

I Sverige gick åsikterna isär beträffande Lindahls insats i samband med 3–0-målet.

– Vilken underbar klack. Det ska stå 3–0 i första läget, men vad gör det när vi får ett så läckert mål? säger Yle Sportens expert Jani Lyyski i tv-sändningen.

– Det är ju fart i den klacken. Det är lätt att kolla på målvakten, ska hon ta den eller inte? Det kommer så oväntat och med hyfsad fart. Vilket fotbollsgodis.

"Hon är för långt ute"

Lindahl får däremot helt ta på sig Englands 4–0-mål av Fran Kirby. Den svenska målvakten var långt utanför sitt mål då Kirby utanför straffområdet kunde lyfta bollen över Lindahl och slutligen i mål.

– Jag tycker lite halvsynd om Hedvig Lindahl. Av allt att döma gör hon sin sista landskamp. Först ett klackmål. Hon är för långt ute, annars hade hon nog tagit den, säger Lyyski.

39-årige Lindahl var väldigt självkritisk efter matchen.

– Det är ett förnedrande mål att släppa in. 3–0-målet ... jag trodde inte hon skulle klacka bollen. Vid 4–0-målet försökte jag backa så långt jag kunde. Klart man vill rädda alla skott men jag kunde inte bättre idag, kommenterade Lindahl till Sportbladet

– Med facit i hand borde jag kanske tackat för mig efter OS-finalen förra året.

Kirbys mål blev matchens sista och England gick fullt välförtjänt till final efter en suverän insats i andra halvlek.

Engelskt segerfirande - Spela upp på Arenan

På onsdag klockan 22.00 gör Tyskland och Frankrike upp om den andra finalbiljetten. Finalen spelas på Wembley i London på söndag klockan 19.00. Det spelas ingen bronsmatch.

Resultat

England–Sverige 4–0 (1–0)
34' Bethany Mead 1–0
48' Lucia Bronze 2–0
68' Alessia Russo 3–0
77' Fran Kirby 4–0

Diskussion om artikeln