Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Republikan i New York tror på röd våg i mellanårsvalet – men håller avstånd till Trump: "Man får kritisera honom"

Republikanen Stefano Forte (vit pikeskjorta) talar i demonstration för hyresvärdarnas rättigheter i New York.
Bildtext New York-republikanen Stefano Forte talar på en demonstration i stadsdelen Queens.
Bild: Ville Hupa / Yle

Republikanerna vädrar morgonluft inför mellanårsvalet. Till och med i demokratröstande New York tror man på framgång i november.

Queens, New York.

Tjugofyraåriga Stefano Forte har bakåtslickat hår, vit pikéskjorta och pilotsolglasögon.

Han är republikan och siktar på att bli invald till New Yorks delstatssenat i mellanårsvalet, från ett valdistrikt som av tradition röstat demokratiskt.

Nu säger han sig vara “fylld av energi”.

– Demokraterna är fokuserade på att tillfredsställa en liten grupp radikala aktivister, medan vi är fokuserade på vardagsbekymren. Väljarna har börjat inse det, säger Forte.

I dag har han kommit för att visa sitt stöd för en grupp demonstrerande hyresvärdar som kräver bättre villkor. De upplever sig ha blivit åsidosatta under pandemin då ett federalt vräkningsstopp infördes i hela landet vilket gjorde det omöjligt att göra sig av med jobbiga hyresgäster.

I sin kampanj betonar Forte saker som hårdare tag mot brottsligheten, lägre delstatsskatter på bensinen och lättnader för amerikaner som brottas med de stigande levnadskostnaderna.

Flera delstater, New York inkluderat, har tillfälligt slopat bensinskatten men det räcker inte tycker Forte som vill se ett pristak.

– Folk har inte råd att köpa något och de vågar inte gå till butiken av rädsla för att bli trakasserade på gatan, formulerar Forte.

Republikanen Stefano Forte i New York kandiderar för en plats i delstatssenaten i mellanårsvalet 2022.
Bildtext Segerviss inför November. Republikanen Stefano Forte tror sig ha goda chanser att bli invald i delstatssenaten i New York från ett område där många brukat rösta på demokraterna.
Bild: Ville Hupa / Yle

Missnöjet med Biden och inflationen ett dåligt omen för demokraterna?

Republikaner runtom i USA för fram liknande budskap. De hoppas framför allt att oron som många väljare känner över de stigande levnadskostnaderna ska få dem att bestraffa den sittande administrationen och rösta republikanskt.

Opinionsmätningar ger republikanerna skäl till optimism. Sju av tio amerikaner är missnöjda med hur landet utvecklas, vilket sällan bådar gott för partiet som innehar makten i Washington.

Samtidigt har president Joe Bidens popularitetssiffror rasat.

New Yorkbon Bernard Chao står på gata i Queens. Han lutar åt att rösta på republikanerna i mellanårsvalet.
Bildtext Missnöjd. Bernard Chow vill se hårdare tag mot brottsligheten.
Bild: Ville Hupa / Yle

Företagaren Bernard Chow har lett hyresvärdarnas demonstration. Han vill se hårdare tag mot brottsligheten och lutar åt att rösta på republikanerna.

– De verkar mer inställda på att upprätthålla ordningen. Vi är trötta på brottsvågen.

Mellanårsvalet i USA 2022 i korthet

  • Tisdagen den 8 november går amerikanerna till valurnorna och väljer ledamöter till kongressens båda kammare, representanthuset och senaten.

  • Därtill ordnar många delstater lokala val, där man bland annat väljer guvernör, delstatssekreterare, delstatsåklagare och representanter till delstatsförsamlingarna (state government).

  • Samtliga 435 platser i representanthuset står på spel. Mandatperioden är två år och varje ledamot representerar ett valdistrikt. Ju mer folkrik delstat, desto fler representanter har delstaten i representanthuset.

  • 35 av senatens 100 platser står på spel. Varje delstat har två senatorer.

  • Demokraterna har för tillfället en smal majoritet både i representanthuset och senaten men republikanerna väntas ha god chans att vända läget till sin fördel i november.

  • Opinionssajten Fivethirtyeight ger i skrivande stund republikanerna en chans på 85 procent att vinna majoriteten i representanthuset medan kampen om senatsmajoriteten ses som ett 50-50 scenario.

New York-republikan om Trump: “Man får kritisera honom”

Men i staden New York står de liberala värderingarna högt i kurs bland en stor majoritet av väljarna. Det kan inte heller en republikansk kandidat strunta i.

Att förespråka strängare abortlagar, skärpt invandringspolitik är till exempel inte en vinnande politik i den mångkulturella storstaden.

I Stefano Fortes fall märks det när samtalet kommer in på Donald Trump som fortfarande är partiets mest populära politiker i landet. Men inte i sin gamla hemstad New York.

Medan flera republikaner i mer konservativa delstater omfamnat Trumps budskap väger han sina ord noggrant när han ombeds kommentera ex-presidentens inflytande på partiet i dag.

– Såklart gillar många inom partiet honom. Jag vet inte om man kan säga att hans inflytande minskat men det finns också andra röster inom partiet som blivit allt starkare.

Som exempel nämner Forte två republikanska guvernörer, Glenn Youngkin i Virginia och Ron DeSantis i Florida. Båda har gått en balansgång där de försökt distansera sig till Trump utan att direkt konfrontera honom.

Stefano Forte verkar vilja göra likadant.

– Vi måste förstå att allt som Trump säger inte är så viktigt. Det är tillåtet att kritisera honom, han är bara en person bland många, tillägger Forte.

Samtidigt visar debatten om Trump visar inga tecken på att avta. Det ryktas om att han redan innan mellanårsvalet skulle tillkännage sin kandidatur i presidentvalet 2024.

Det kunde ge kandidater i konservativa distrikt ett lyft, men vore förmodligen en dålig nyhet för Stefano Forte och andra republikaner i de liberala storstäderna.