"Just nu är sannolikheten att dö i corona på promillenivå" – THL sammanfattar coronaläget
Hur ser coronaläget ut just nu och hur förväntas situationen utvecklas i höst? Bland annat det informerade experter vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) om på dagens pressträff.
THL-chefen Mika Salminen, forskningsprofessorn Markku Peltonen och ledande sakkunniga Sirkka Goebbler berättar om coronaläget just nu, antalet coronarelaterade dödsfall och hur situationen förväntas utvecklas i höst.
Corona har gått från pandemi till endemi, det är pressträffens huvudbudskap. En endemi innebär en sjukdom som med jämna mellanrum förekommer i samhället.
THL-chefen Mika Salminen inleder mötet.
– THL:s coronainformering har varit på sommarpaus i två veckor, därför vill vi nu uppdatera er om läget.
Under sommaren har det i hela Europa varit fler coronafall, men nu har kurvan blivit lite stabilare igen, menar Salminen. I vissa europeiska länder har antalet nu börjat minska, men inte i alla.
I Finland har det under de senaste veckorna varit fler coronafall, men minst fall har det varit i Södra Finland. Salminen tror att det här beror på att läget tidigare i sommar var värre i Södra Finland, alltså har smittan hunnit lugna ner sig lite i söder nu.
Lite fler är inlagda på sjukhus på grund av corona just nu, men antalet på intensiven har inte ökat. Det här ger bilden av att sjukdomen inte är lika allvarlig nu. Dödsfallen har också minskat.
Vaccinen skyddar för allvarlig smitta – men inte från att bli smittad
Forskning visar att vaccinen skyddar mot allvarlig smitta, men inte från att bli smittad.
– Ifall man har fått de rekommenderade antalet doser kan man känna sig trygg, säger Salminen.
När man jämför med 2020 och 2021 har det varit tydligt fler antal coronafall i år. Men siffrorna visar en dramatisk skillnad i antalet döda, de har minskat avsevärt jämfört med de två tidigare åren, säger Salminen som uppskattar att vaccinerna bara i år kan ha sparat omkring 10 000 människoliv.
– Just nu är sannolikheten att dö i corona på promillenivå, säger Salminen.
Största orsaken till det här är vaccinen, men det kan också hända att de nya varianterna inte är lika dödliga.
Corona försvinner inte till hösten – krävs det nya restriktioner?
Pandemin har blivit en endemi, upprepar experterna. Viruset kommer inte att försvinna, men just nu ser det ut som att det kommer finnas säsongsvariationer.
Smittorna kommer att belasta sjukvården i framtiden, säger Salminen.
– Men vi kommer att klara oss med det här, det kräver bara att vi anpassar oss.
Hur allvarlig måste situationen bli i höst så att restriktioner ska tas i bruk, lyder STT:s fråga till experterna.
Det är inte vi som bestämmer, utan beslutsfattarna, säger Salminen. Men han tycker det inte är speciellt realistiskt att restriktioner införs.
– De nya varianterna smittar väldigt lätt, alltså skulle det behövas väldigt strikta och noggranna restriktioner ifall man vill få stopp på smittan. Och när restriktionerna sen slopas, skulle corona ändå komma tillbaka, säger han.
Men ifall sjukhusen blir väldigt överbelastade kan det innebära att man måste överväga saken, menar Salminen, samtidigt understryker han att sjukhusen inte mer ska förbereda sig på en möjlig belastning utan anpassa sig till att det här är ett faktum.
– Personligen är jag är redo att betala mer skatter för att få bra sjukvårdstjänster, säger Salminen.
Varför dör det fler i Finland än i Norge?
Coronasiffrorna skiljer åt de två ungefär lika stora länderna Norge och Finland – i Finland har det dött fler, varför det?
– I dödligheten inverkar befolkningens ålder och levnadsförhållanden, i Finland är befolkningen äldre än i grannländerna Sverige och Norge. Nativiteten är också lägre, säger Markku Peltonen.
Peltonen tycker det är ett dåligt mått att se på antalet döda då man jämför coronaläget i olika länder. Att titta på det absoluta antalet döda berättar inte hela sanningen, menar han.
Det här på grund av att det finns många olika indikatorer som inverkar: storleken på befolkningen, åldern, och levnadsvanor så som alkoholkonsumtion, tobak och överviktighet.
– I år har det i media rapporterats om att antalet döda ökat, men om man jämför med åldern i samhället så har dödlighetens medelvärde varit ganska vanligt, säger Peltonen.
I Finland har den absoluta mängden döda ökat redan länge före corona.
– Men man kommer inte ifrån att den absoluta mängden dödsfall har varit väldigt högt under corona, säger Mika Salminen.
I Finland går man igenom varje dödsorsak som kopplas till corona
THL har under pandemin samlat in 4406 dödsattester där dödsorsaken varit corona, de här har gåtts igenom en för en vilket är en långsam och tidskrävande process. I 64 procent var corona huvuddödsorsaken.
I fyra av fem fall var det en annan långvarig sjukdom som låg bakom. Oftast handlade det om hjärtsjukdomar, demens eller diabetes. I endast 12 procent av alla coronadödsfall var corona den enda orsaken.
Medianåldern för coronadödsfall är för män 81 år och för kvinnor 87 år.
THL:s hela pressinfo kan du se här (på finska):

Artikeln uppdaterad kl.16.08 gällande några slag- och språkfel samt syftningar.