Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Expert till Yle: Att begränsa visum till ryssar skulle inte märkas i Finland på kort sikt

Från 2022
Ryska passagerare i passkontrollen vid Helsingfors-Vanda flygstation.
Bildtext Ryska resenärer vid en passkontroll på Helsingfors-Vanda flygplats. Bildsättningsbild.
Bild: Jani Saikko / Yle

För tillfället lämnas det in 1000 ryska visumansökningar per dag, men att begränsa visumbeviljandet skulle inte innebära någon snabb ändring i mängden ryska turister, säger Utrikesministeriets konsulära chef Jussi Tanner.

Just nu nekas 10 gånger fler ryska visumansökningar än tidigare. Majoriteten av visumen är turismvisum, sade Utrikesministeriets konsulära chef Jussi Tanner i Yles morgonprogram på onsdagen.

Tanner uppskattar att det nu är fler ryssar som vill till Schengenområdet via Finland. Just därför har till och med hälften av visumansökningar i Moskva nekats vissa dagar.

– Att antalet nekade visumansökningar ökat tyder på att det finns en tanke bland ryssar om att man kan resa vidare från Finland, säger Tanner.

Går det att ljuga i visumansökan? Man kan försöka, men det är svårt, säger konsulära chefen. I ansökningen måste man väldigt noggrant beskriva sina planer och behandlingen av visumansökningarna är grundlig.

Många ryssar har långvarigt multipelvisum

De senaste dagarna har man i Finland diskuterat möjligheten att begränsa visumbeviljandet för ryssar. Tanner tror inte att begränsningar åtminstone genast skulle märkas i mängden ryska turister.

– Det skulle inte stoppa ryssar från att komma till Finland. Upp till 90 000 ryssar har multipelvisum som man kan besöka Finland många gånger med, under många år, menar Tanner.

Ett stoppmärke vid Niirala gränsövergång. I bakgrunden körfiler som är tomma på fordon.

De stora riksdagsgrupperna vill sätta stopp för turistvisum till ryssar

Flera partier efterlyser visumrestriktioner på EU-nivå.

Eftersom Finland är en del av Schengenområdet är det också juridiskt svårt att begränsa godkännandet av visumansökningar.

– De visumansökningarna som redan lämnats in måste behandlas enligt Schengenlagar och inte på måfå, säger han.

Tanner säger ändå att det finns en konsensus bland Schengenländerna om att beviljandet av ryska turistvisum bör begränsas.

Men även om det symboliskt kan kännas viktigt så måste konsekvenserna övervägas noggrant.

Det skulle till exempel kunna ge mer styrka till rysk propaganda ifall den ryska trafiken över gränsen begränsas, menar Utrikespolitiska institutets Saila Heinikoski, som också intervjuades i Yles morgon.

– Ifall ryssar blir behandlade dåligt i Finland eller får ett intryck av att de inte är välkomna kan också stödet för Putinregimen öka bland dem, säger hon.