Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: EM-rysare utlovas – finalplats på spel då Frankrikes försvarslinje prövas av tyskar i toppform

EURO 2022 i fotboll: Semifinal GER - FRA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Hur ska man stoppa ett lag som hittills snittat tre gjorda mål och inget insläppt per match i EM? Det får den franska försvarslinjen fundera på i kväll. Englands finalmotståndare klarnar på TV2 med start klockan 22.

Klockan 22 Tyskland–Frankrike

Stadium MK, Milton Keynes
Kommentatorer: Sebastian Backman och Jani Lyyski

EURO 2022 i fotboll: Semifinal GER - FRA (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Tysklands läge: Njöt över att se Frankrike svettas

England kanske inte håller med, men den tyska resultatraden är fortfarande turneringens mest imponerande: 4–0 mot Danmark, 2–0 mot Spanien och 3–0 mot Finland i EM:s tuffaste grupp innan 2–0-segern över Östrerrike i kvartsfinal.

Elva gjorda mål, noll insläppta. Tysk effektivitet.

Tyskland har fortfarande en joker i truppen: Tilltänkta förstavalet i anfallet Lea Schüller har fortfarande bara spelat i premiären. Bundesligas måldrottning återvände till kvartsfinaltruppen efter en covidfrånvaro men spelade inte.

Tyvärr tog coronafallen inte slut efter Schüllers test. Klara Bühl – anfallspjäsen som var bland de piggaste mot Österrike och passade fram till 1–0-målet – har testat positivt och missar matchen.

Tonårstalangen Jule Brand är en sannolik ersättare, hon har hittills blivit inbytt i samtliga matcher.

En redan njutningsfull turneringsupplevelse förhöjdes då det tyska laget fick se Frankrike slita, svettas och springa i 120 minuter mot Nederländerna, två dagar efter att de avgjort på 90 minuter mot Österrike.

Pausen har varit bra för både benen och vår mentalitet. Vi har använt tiden till att återhämta oss och analysera Österrike säger mittfältaren Lina Magull till Uefa.

Alexandra Popp svänger tröjan ovanför huvudet.
Bildtext Stämningen har varit uppsluppen då Tyskland tränat.
Bild: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press

Läget i det tyska lägre är med andra ord utmärkt. Truppen är fylld med självsäkra och utvilade spelare som haft mer tid för återhämtning än motståndaren.

Att Tyskland besitter en grym framgångsvana i EM-sammanhang skadar heller inte. Åtta titlar på tolv turneringar är en oerhörd resultatrad. Nu är landet det enda i turneringen vars nolla fortfarande är intakt.

Frankrikes läge: Har aldrig varit här förr

Besvärjelsen är över – Frankrike har tagit sig till en semifinal!

Det är otroligt men sant, ett av världens bästa landslag har aldrig tidigare vunnit en kvartsfinal i ett EM, men till slut gick det vägen tack vare Eve Perissets straffmål i förlängningen mot Nederländerna.

Nu stövlar de franska spelarna in på oprövad mark med råg i ryggen: De har vunnit 17 av de 18 senaste tävlingsmatcherna – krysset mot Island i den betydelselösa sista gruppspelsomgången är undantaget.

Grace Geyoro räcker ut tungan.
Bildtext Grace Geyoro har varit delaktig i mycket på det franska mittfältet. Mot Italien gjorde hon ett hattrick i första halvlek.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Damfotbollshajpen i Frankrike bara växer och skulle nå helt nya höjder om ett mästerskap blev verklighet. Nu ökar insatserna och styrkan på ljuskäglan som följer spelarna i Milton Keynes.

– Vi får göra vårt bästa för att vinna och vara effektiva i både offensiven och defensiven, säger kaptenen Wendie Renard i ett försiktigt uttalande.

Inför de viktiga matcherna håller länderna korten tätt intill kroppen.

Håll koll på: Frakrikes anfallsglada försvarare

Den bästa målskytten i det franska landslaget heter Wendie Renard och spelar som mittback.

Hon har – som vanligt – hört till turneringens mest sevärda spelare.

Frankrikes högerfotade kapten dikterar tempot då Frankrike bygger anfall och bidrar med långa, öppnande passningar i uppspelsfasen.

Då Les Bleus får en fast situation brukar kamerorna zooma in på den 187 centimeter långa försvarsbjässen, som för det mesta vinner duellerna i luften.

Wendie Renard kramar om en nederländsk spelare.
Bildtext Som ni ser: svårmarkerad är ordet.
Bild: Matt West/Shutterstock/All Over Press

I kvällen semifinal kommer Renard att spela en nyckelroll. Hon var redan nära att avgöra kvartsfinalen mot Nederländerna med en kanonnick på stopptid.

Det franska försvarsspelet har stundvis sett virrigt ut under turneringens gång. Nu gäller det för 32-åriga Renard att visa varför hon valts till ledare i truppen.

Expertens tips: Frankrike–England i final

Efter gårdagens hejvilda historia blir det jämnare.

Jani Lyyski tror på en tillknäppt match och att en fast situation avgör. Renard är på hugget och Frankrike tar segern med 1–0.