Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Brändökidnappningen behandlas bakom stängda dörrar

Reportrar och fotografer väntar på att dörrarna till rättssalen ska öppnas.
Bildtext Medier och allmänheten får inte sitta med under sessionerna.
Bild: Roy Mäki-Fränti / Yle

En 9-åring kidnappades i april. Nu åtalas en 54-årig man för tagande av gisslan. Men både sessionerna i tingsrätten och rättshandlingarna förblir hemliga.

Rättegången som behandlar Brändökidnappningen hålls bakom stängda dörrar. Beslutet togs på åklagarens begäran.

Helsingfors tingsrätt motiverar beslutet med ett antal paragrafer ur Lagen om offentlighet vid rättegång.

Bland annat vill man skydda känsliga uppgifter med koppling till de inblandades privatliv. Rättshandlingarna sekretessbeläggs för 60 år framåt med motiveringen att de innehåller uppgifter som skulle medföra väsentlig olägenhet eller skada om de publicerades.

Det är oklart om också domen kommer att sekretessbeläggas. Tingsrätten har meddelat att man tar ställning till den frågan i samband med att domen ges.

Stort intresse

Tingsrättens största sessionssal hade reserverats i två dagar för rättegången och medieintresset inför processen har varit stort.

Trots det satt mediernas representanter väntande utanför rättssalen i en och en halv timme utan att varken bjudas in eller meddelas om att beslutet om sekretess hade tagits.

Det var först på en förfrågan som sessionen avbröts för en stund och medierna fick informationen om att allmänheten inte kommer att få ta del av sessionerna.

Ovanligt fall

En 9-årig pojke försvann på vägen till skolan på Brändö en fredagsmorgon i april. Han hittades flera timmar senare i närheten av ett skogsparti i Sibbo, dit han förts och bundits fast i ett träd. Pojken kunde själv slingra sig loss. Enligt polisen hade han tvingats in i en bil under pistolhot. Han ska inte ha fått några fysiska skador.

En 54-årig man åtalas för tagande av gisslan och grovt rån. Mannen har sedan tidigare ett dråp och flera fall av bedrägerier i sitt straffregister.