Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Branschbyte blir vanligare: "Om det på måndagsmorgonen känns motbjudande att gå till jobbet, då kan man fundera vad det beror på"

Från 2022
Uppdaterad 01.08.2022 10:11.
En telefon med olika applikationer för att söka jobb.
Bildtext Branschbyte har blivit vanligare. Enligt karriärcoach Christine Suvanto har pandemin gett mod att prova nya saker.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Många har blivit tvungna att byta bransch på grund av pandemin, men under de senaste åren har också frivilligt branschbyte blivit allt vanligare. Dagens ungdomar är modigare och vågar byta jobb.

Att lyssna på sig själv kan vara lättare sagt än gjort. Enligt karriärcoach Christine Suvanto är det ändå nyckeln till att veta om branschbyte är rätt för en själv.

– Man kanske inte alltid vet när det är dags att byta bransch. Men om det på måndagsmorgonen känns motbjudande att gå till jobbet, då kan man fundera vad det beror på säger hon.

Svenska Yle har efterlyst historier om människor som bytt bransch på grund av pandemin. Det kom in många svar från personer som utbildat sig på nytt eller fått en ny arbetsbild.

– Fastän det är tråkigt kan man se det som en möjlighet att tänka om och hitta en ny väg i livet. Många människor är rädda för förändring, men det finns mycket vi inte kan påverka. Pandemin har gett mod att prova nya saker, menar Suvanto.

Ett branschbyte kan kännas som ett radikalt steg för många. Därför är det viktigt att analysera sin egen situation. Innan man bestämmer sig för att byta bransch kan man fundera på om ett miljöombyte eller andra uppgifter på det nuvarande jobbet kan skapa en bättre arbetssituation.

– Visst ska man vara tacksam för det man har, men om man verkligen inte mår bra på jobbet så är det inte värt det.

Prata med någon och ta reda på vad dina styrkor är. Våga drömma stort.

Christine Suvanto

Prata med någon som lyssnar

Suvanto förstår att det kan kännas skrämmande att byta bransch.

– Du vet vad du har, men du vet inte vad du kommer få.

Men hur kan man hantera stressen som kanske följer när man bestämt sig för att byta bransch? Att diskutera saken med en neutral person är ett bra första steg.

– Ofta blir man påverkad av människor i ens omgivning. De kanske säger “du är ju galen, du har ett så bra jobb”, men man måste tänka på sitt eget bästa och lyssna på sig själv.

Därför är det viktigt att prata med någon som verkligen lyssnar och stöder en. Suvanto har coachat många som haft ett skrivbordsjobb, men som egentligen är kreativa och vill arbeta med sina händer.

– Prata med någon och ta reda på vad dina styrkor är. Våga drömma stort.

christine suvanto
Bildtext Enligt karriärcoach Christine Suvanto är det viktigt att fundera på varför man vill byta bransch.

Arbetsplatsen ska ge utrymme för att utvecklas

Förr var det vanligt att jobba inom samma bransch eller på samma arbetsplats hela livet. Enligt Suvanto är vi nu i ett brytningsskede.

– Det handlar inte bara om att byta bransch, utan också arbetsplats eller miljö.

Speciellt den yngre generationen är mer benägen att byta arbetsplats. Dagens ungdomar är modigare och tar för sig mer, menar Suvanto.

– Om de inte ser möjligheter för att utvecklas och gå framåt, så byter de arbetsplats. Många arbetsgivare borde se till att arbetsplatsen ger möjlighet till att växa.

Det här sätter också mer press på arbetsgivare att skapa en inspirerande arbetsmiljö där också arbetstagaren får utrymme att säga sina behov.

– Arbetsplatser ska inte bara kräva saker av sina arbetstagare, utan också fråga dem vad de önskar sig av sitt jobb.

Man kanske inte alltid vet när det är dags att byta bransch.

Christine Suvanto

Aldrig för sent att byta riktning

I sitt jobb möter Suvanto många olika kunder.

– Många tror att bara kvinnor går på coachning, men jag träffar både män och kvinnor.

Men det är ändå många kvinnor som börjar tänka i nya banor efter att barnen blivit vuxna. Enligt Suvanto är det aldrig för sent att byta bransch och prova något nytt.

– Åldern har ingen betydelse. Vissa är gamla när de fyller 30, och andra är väldigt unga som 75-åringar.

Det finns inget specifikt mönster på vilka branscher lockar, och ibland kommer kunden fram till att den nuvarande arbetsplatsen ändå är den rätta.

– Då brukar de säga "nu kommer du inte bli glad, men..." Men det har ingen betydelse för mig, jag är bara glad att de kommit fram till den insikten, säger Suvanto.

Karriärcoachens tips

Men vad ska man tänka på om man funderar på att byta bransch? Karriärcoachen ger dig råd.

Tänk på det här om du vill byta bransch

1. Varför vill du byta bransch - flyr du en situation eller är du nyfiken på nytt?

2. Vad brinner du för?

3. Fundera på ditt nuvarande jobb - kanske du egentligen trivs där och är på rätt stig i livet?

4. Vad är viktigt för dig i arbetslivet - är det lönen, kollegorna eller kanske arbetstiderna?

5. Fundera på vem du pratar med. Någon kanske plattar ner dina idéer, så försök söka dig till en person som lyssnar och hör dina tankar.

6. Vad är du redo att göra för att uppnå din dröm? Ingenting kommer gratis, utan du måste arbeta mot dina mål.