Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jouren på ÅUCS hårt belastad – tf överläkare: "Vår verksamhet är inte gjord för långvariga patienter"

Bild på ÅUCS jouren från utsidan.
Bildtext Arkivbild. De senaste veckorna har köerna varit långa vid jouren på ÅUCS.
Bild: Yle/Lotta Sundström

De senaste veckorna har det varit långa köer vid jouren på Åbo universitetscentralsjukhus. Det råder brist på vårdplatser för fortsatt vård, vilket betyder att en del patienter blir kvar på jouren längre än vanligt.

Enligt jourens tf överläkare Juha Peltonen är det främst äldre patienter, över 80 år, som för tillfället belastar jouren.

Det handlar om sådana äldre patienter som inte klarar sig hemma, utan skulle behöva få fortsatt vård vid en hälsostation. Då vårdavdelningarna är fulla blir patienterna ändå kvar en längre tid på jouren. Det här har till och med lett till att man vid jouren har behövt beställa in mat så att patienterna får regelbundna måltider, något man inte är van vid på jouren.

– Vi är inte förberedda på att patienterna är här i flera dagar. Vår uppgift är att sköta den akuta skadan och sedan sker eftervården på en annan plats, säger Juha Peltonen.

"Kommunerna borde definitivt få fler platser"

Yle Åboland rapporterade i våras om att sommaren förutspåddes bli besvärlig vid jouren, då det saknas vårdplatser för fortsatt vård. Nu har det gått som man befarade. För att få situationen under kontroll är det enligt Peltonen helt avgörande att få fler platser för fortsatt vård vid hälsostationerna och vid stadssjukhuset.

– Det är det enda sättet vi kan minska på belastningen här i vår ända, säger Peltonen.

Peltonen slänger nu över bollen till kommunerna för att situationen ska åtgärdas. Enligt Peltonen har man minskat på 300 vårdavdelningsplatser inom Egentliga Finlands kommuner. Han säger att man nu ser följderna av det.

– Den äldre befolkningen ökar hela tiden och de behöver vårdavdelningsplatserna. Kommunerna borde definitivt få fler platser, säger han.

Alla får vård – men man kan få vänta lite

Den som behöver akut vård behöver ändå inte vara orolig för att bli utan vård vid ÅUCS jour. Enligt Peltonen får alla patienter som kommer till jouren den vård de behöver.

– Alla får nog vård, men man måste vara förberedd på att det kan ta lite tid, säger Peltonen.

Främst gäller det här dem som kommer till jouren med ambulans. Rusningen bland dem som själva klarar av att ta sig till jouren är inte lika påtaglig, enligt Peltonen.

– Ingen behöver bli hemma med sitt besvär om det kräver ett besök till jouren, försäkrar Peltonen.

Diskussion om artikeln