Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cykelstölderna har minskat i Helsingfors i år – också sadlar och cykelhjul är begärliga delar för tjuven

Från 2022
Upphittade cyklar på polisens bakgård i Vasa. I bakgrunden byråsekreterare Ann-Louise Olén.
Bildtext Polisen kan koppla cykel till ägare om de får tillgång till ramnumret på cykeln.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Enligt Helsingforspolisen har cykelstölderna minskat något jämfört med tidigare somrar. Vad ska man göra om man vill ha sin cykel kvar och vad göra om cykeln trots alla knep blir stulen?

Cykelstölder är något som hör till avigsidorna i vardagen i huvudstadsregionen, men i år har det hittills anmälts färre cykelstölder i Helsingfors än tidigare. Under sommarmånaderna har det stulits cirka 100 cyklar färre i månaden än tidigare år.

Per år stjäls omkring 4 000 cyklar i Helsingfors.

Ofta försvinner hela cykeln men också cykeldelar duger för tjuvar.

Delar stjäls för eget bruk

– Det vanligaste delar som stjäls är nog fram- och bakhjulen, säger Okka Granbacka som reparerar cyklar på en cykelverkstad på Drumsö.

Sadlar hör till andra begärliga delar. Varför stjäl någon en sadel?

– Jag skulle säga att sadlar främst stjäls för personligt bruk. Man ser nog då det är fråga om att någon stjäl delar för att bygga en ny cykel för försäljning, säger han.

Sadlar stjäls alltså oftast för att byta ut en trasig sadel på tjuvens egna cykel.

Om det handlar om att någon stjäl delar för att bygga en ny cykel stjäls ofta också både hjul, bromsar och växelreglage, förklarar Granbacka.

två svarta cyklar utan sadel
Bildtext På vissa cykelmodeller är det lättare att få loss sadeln från än på andra modeller.
Bild: Nilla Hansson/Yle

Tid är en faktor för tjuven

Granbacka rekommenderar ett cykellås av hög kvalitet trots att det är dyrare. Låset kan kosta lika mycket eller mer än cykeln om det är fråga om en billig cykel.

– Ett lås som håller i flera år och inte behöver bytas ut är ingen dålig investering, säger han.

Ett vanligt lås skyddar inte alla cykeldelar. För att skydda sin cykel kan man köpa specifika lås för olika cykeldelar eller ett vajerlås som man trär genom flera delar.

– Ett sådant lås skulle jag rekommendera för alla, säger Granbacka.

Vissa cykeldelar är lättare att stjäla än andra. Till exempel har de flesta vanliga cyklar en bult som håller fast sadelstolpen medan sportcyklar oftast har två. Det tar en längre tid att skruva upp två bultar än en.

– Tid är alltid en faktor då man ska stjäla någonting, säger han.

Viktigt att anmäla stölder

Kriminalinspektör Jari Illukka vid Helsingforspolisen tror att bättre cykelställningar kan vara en orsak till att cykelstölderna har minskat i år. I de flesta nya ställningar kan du låsa fast ramen i ställningen.

I gamla cykelställningar är det meningen att bara framhjulet låses fast i ställningen.

Enligt Illukka anmäls det bara några hundra stulna cykeldelar per år, det är bara en bråkdel av antalet anmälningar som görs om hela, stulna cyklar.

Illukka berättar att det viktigaste då man anmäler cykelstölder är att ge detaljerad information om cykeln i fråga, det gör det lättare för Polisen att nå rätt ägare om en cykel hittas.

– I Polisens lager finns en enorm mängd upphittade cyklar som vi inte vet vem de tillhör, säger Illukka.

De cyklar som förts till Polisen som inte hittar tillbaka hem säljs på polisens auktioner. Därför lönar det sig alltid att göra en så detaljerad polisanmälan som möjligt. Det är bra att i anmälan nämna till exempel ramnummer, märke, modell och storlek på cykeln. Ett fotografi underlättar också identifieringen av cykeln om den stjäls.

Diskussion om artikeln