Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det verkar som att unga är mer villiga att ta till vapen" – våldsdåden i Åbo väcker oro på stan

Uppdaterad 28.07.2022 15:00.
En bild av aura å.
Bildtext Arkivbild. I samtliga knivincidenter har polisen gripit de misstänkta gärningsmännen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Flera knivincidenter har ägt rum i Åbo under en och samma månad. Polisen beskriver ändå staden som ganska trygg. Yle Åboland har frågat två personer i Åbo om hur säkra de känner sig då de rör sig i staden.

Carl Barkar är uppvuxen i Åbo och han känner sig trygg då han rör sig på stadens gator. Den utveckling som skett i stadsbilden den senaste tiden oroar ändå honom.

– Jag oroar mig för hur gängvåldet utvecklat sig i Sverige och hur det verkar som att vapen är allt mer inblandade i de här fallen. Det verkar som att unga är mer villiga att ta till vapen än förr. Det är en utveckling som oroar, säger Barkar.

Även om säkerheten är viktig enligt Barkar, är det ändå inte något som han ofta tänker på.

– Jag har aldrig råkat ut för någon allvarligt hotfull situation i Åbo. Fast det händer ju att folk kan bli lite aggressiva i vissa situationer, säger Barkar.

Carl Barkar med blommig skjorta.
Bildtext Carl Barkars fläskläpp och svullna kind kommer från hockeyträning.
Bild: David Fagerudd / Yle

Tiina Lahtonen bor i Pargas, men arbetar i Åbo. Hon står och väntar på sin son då Yle Åboland träffar henne. Hon är inte speciellt oroad över sin egen säkerhet, men däremot oroar hon sig över sin son.

– Jag oroar mig över min son då han kan röra sig i staden med sina kompisar sent om kvällen. Det kan ju hända att man har otur och befinner sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Lahtonen vill gärna att hennes son ska meddela henne då han kommer hem sent om kvällen. Utöver det känner hon inte att Åbo är en speciellt otrygg stad.

Polischef Risto Lammi sade tidigare i veckan till Yle Åboland att Åbo är "en ganska trygg stad". Lammis bedöming av Åbos säkerhet får Tiina Lahtonen att haja till lite.

– Att staden skulle vara ganska trygg låter inte så bra. Jag har bott i Åbo en lång tid och skulle vilja att staden kan sägas vara en trygg plats. Men där har det väl skett en förändring, säger Lahtonen.

Tiina Lahtonen med svart tröja och axelväska.
Bildtext Tiina Lahtonen vill att hennes son ska meddela henne då han kommer hem sent om kvällen.
Bild: David Fagerudd / Yle

Artikeln uppdaterad den 28.7.2022 klockan 15.00 med ny rubrik och förkortad brödtext.