Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnestys nya rapport om kvinnorna som lever under talibanstyret: "Som att dö i slow motion"

Sex kvinnor köper burkor på en marknad i Kabul i Afghanistan. En man står framför dem. Bilden är från den 10 maj 2022.
Bildtext Sedan i maj måste kvinnor bära burka på offentliga platser i Afghanistan. Bilden är från en marknad i Kabul den 10 maj.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trots att talibanerna i början uttalade sig offentligt om att de skulle upprätthålla kvinnornas rättigheter, har de nu infört regler som systematiskt diskriminerar och kränker kvinnor och flickor. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

I rapporten, som publicerades på onsdagen, har Amnesty intervjuat över 100 afghanska kvinnor om deras levnadsförhållanden i landet.

Läget blir värre för varje dag som går. Mindre än ett år efter att talibanerna tog makten i Afghanistan kontrolleras varje detalj i kvinnornas liv, enligt rapporten.

– Först fick vi inte bära färgglada kläder. Sedan sa de åt oss att sluta bära färgglada halsdukar. Sedan blev vi ombedda att bära helt svart. Nu är det burka eller heltäckande ansiktsskydd. Vad mer väntar oss? säger universitetsstuderande Brishna som intervjuats i rapporten.

Amnestys forskare besökte landet i mars och har haft kontakt med 101 afghanska kvinnor från och med september 2021 tills sommaren i år.

– Allt kontrolleras och begränsas kraftigt. Huruvida de får gå i skolan, om och hur de arbetar, om och hur de får lämna hemmet, säger Agnès Callamard, generalsekreterare för Amnesty International.

Rapporten beskriver bland annat hur kvinnor blir gripna då de inte rör sig i sällskap av en mahram, det vill säga en manlig följeslagare.

demonstration mot Pakistans stöd till talibangerillan i Kabul.
Bildtext Demonstranter i Kabul i september 2021.
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Kvinnor som protesterar misshandlas

Kvinnor i Afghanistan som reagerade på att deras rättigheter blev strypta möttes av tortyr och misshandel, visar rapporten. Fredliga demonstranter blev gripna och inlåsta för att sedan uppleva både fysisk och psykisk tortyr.

Amnesty intervjuade en kvinna som varit häktad i flera dagar i år.

– De [talibanska vakterna] kom hela tiden in i mitt rum och visade mig bilder på min familj. De upprepade hela tiden "Vi kan döda dem, allihop, och du kommer inte att kunna göra någonting. Gråt inte, gör ingen scen. Efter att ha protesterat borde du ha förväntat dig det här", berättar hon i rapporten.

På sociala medier spreds bilder av demonstranternas fysiska skador och då utvecklade talibanerna en ny strategi för att hindra dem från att visa upp skadorna.

– Vi blev slagna på brösten och mellan benen. De gjorde det här mot oss för att vi inte skulle kunna visa världen, säger en kvinna i rapporten.

Afghanska kvinnor demonstrerar med plakat på en gata i Kabul. Texten på plakatet lyder: "Vi är det hungriga folkets röst".
Bildtext Afghanska kvinnor demonstrerar med plakat på en gata i Kabul 28 december 2021. Texten på plakatet lyder: "Vi är det hungriga folkets röst".
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Inga utbildningsmöjligheter och tvångsäktenskap

I rapporten kommer det också fram hur barn- och tvångsäktenskap ökat under talibanstyret. Bristen på utbildnings- och yrkesmöjligheter tvingar familjer att gifta bort kvinnor och flickor till talibanmedlemmar.

Talibanerna begränsar möjligheter till utbildning efter mellanstadiet för merparten av landets flickor.

"Hoppet om att flickor skulle kunna återvända till skolan den 23 mars 2022 blev kortlivad. Redan samma dag skickades flickorna hem av talibanerna, som menade att det berodde på ett "tekniskt problem" med deras skoluniformer. Fyra månader senare fortsätter talibanerna att vägra flickor möjlighet till utbildning", skriver Amnesty Sverige i ett pressmeddelande.

Brishna, en 21-årig student vid universitetet i Kabul, säger i rapporten att universitetet inte kan skydda henne från talibanerna.

– Vakterna utanför universitetet skriker på oss och säger "Rätta till dina kläder, din scarf. Varför är dina fötter synliga?" Vår avdelningschef kom till vår klass och sa "Var försiktiga – vi kan bara skydda er när ni är inne i universitetsbyggnaden, om talibaner försöker skada er eller trakassera er kommer vi inte att kunna hindra dem".

Finns ingenstans att vända sig

För de kvinnor som utsätts för våld har möjligheterna för stöd eller skydd nästan helt försvunnit.

Gravida Fariha berättar för Amnesty hur hennes egen man och hans släktingar misshandlade henne månaderna efter att talibanerna tog makten i landet.

– Min man tog upp nästan vad som helst som han hittade och slog mig, hans familj samlades också för att se när han gjorde det, säger hon i rapporten.

Fariha var gravid i nionde månaden när hon talade med Amnesty International och sökte desperat efter en säker plats att bo på efter att ha flytt från sin man.

– Tidigare fanns det ett skyddsrum och jag gick dit och begärde att de skulle ta emot mig. De sa att de inte längre kan inte ta emot några nya kvinnor. Det finns inga alternativ för mig nu.

Amnesty kräver mer av det internationella samfundet

– För kvinnor i Afghanistan är det som att dö i slow motion, säger den afghanska journalisten Adila i rapporten.

Adila har även i sitt jobb som reporter begränsats gällande till exempel kläderna hon får bära i sändning.

Amnesty international kräver att det internationella samfundet agerar hårdare.

"Talibanerna berövar avsiktligt miljontals kvinnor och flickor deras mänskliga rättigheter och utsätter dem för systematisk diskriminering", skriver Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Källa: Amnesty Internationals rapport