Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland mot England i EM-finalen – Yle Sportens expert hyllar tyska tvåmålsskytten: "Alexandra Popp är kvällens drottning, det här är hennes match"

Uppdaterad 28.07.2022 07:46.
Alexandra Popp sköt Tyskland till final – se målen - Spela upp på Arenan

Det blir Tyskland som ställs mot värdnationen England i fotbolls-EM:s final på söndag. Frankrike och Tyskland gjorde upp om den andra finalbiljetten i en rätt så jämn semifinal som slutade i tysk seger med 2–1.

Alexandra Popp var nära att göra mål redan i den 22:a minuten då hon tog en frispark, men en snygg räddning av målvakten Pauline Peyraud-Magnin räddade Frankrike.

Fem minuter före halvtidsvilan var Peyraud-Magnin chanslös. Popp stod parkerad framför målet och fick foten på ett inlägg – 1–0 till Tyskland.

Frankrike lyckades med tur och skicklighet kvittera strax före pausen. Utanför straffområdet tog Kadidiatou Diani ett välplacerat skott som gick i mål via stolpen och den tyska målvakten Merle Frohms rygg.

– Första halvlek var ganska lågintensiv tills Tyskland gör sitt första mål, konstaterar Yle Sportens expert Jani Lyyski i tv-sändningen.

Då en timme hade spelats hade Frankrike två stora chanser att gå upp i en 2–1-ledning, men Frohms stod i vägen för båda försöken.

"Ruskig kvalitet" på båda målen

I stället kunde Popp med en vass nick ge Tyskland ledningen med 2–1 i den 76:e minuten. Frankrikes bästa chans till en kvittering kom ett par minuter senare, men Selma Bachas tunga långskott gick tätt utanför och Tyskland vann till sist matchen med uddamålet.

– Jag kan inte ens finna ord. Vi spelade en otroligt bra match igen. Ingen räknade med oss och nu ska vi spela på Wembley inför 90 000 åskådare. Det finns inget bättre. Det var vår dröm, det var vår önskan, som vi nu har uppfyllt, sade Alexandra Popp till tyska tv-kanalen ZDF.

Lyyski lyfte fram Popp som matchens stora profil.

– Det här är Alexandra Popps kväll, det här är hennes match. Hon gör två fantastiska mål. Ett med foten, ett med huvudet.

– Båda är med ruskig kvalitet och ruskigt distinkta. Alexandra Popp är kvällens drottning, summerar Lyyski.

Finalen mellan England och Tyskland spelas på Wembley i London klockan 19.00 på söndag.

Av allt att döma gör Popp och Englands Beth Mead upp om skytteligasegern. Båda spelarna har gjort sex mål, Englands Alessia Russo är trea på fyra strutar.

– Mitt mål är inte att bli skyttedrottning. Målet är att vinna EM. Har jag möjligheten att toppa EM-titeln med att vinna målskytteligan vore det fint, men jag är fortfarande nöjd om det inte blir så, kommenterade Alexandra Popp efter matchen.

Resultat

Tyskland–Frankrike 2–1 (1–1)

40' Alexandra Popp 1–0
45' (självmål, Merle Frohms) 1–1
76' Alexandra Popp 2–1

Diskussion om artikeln