Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nicaraguas oppositionsledare Suazo dömd till tio års fängelse

Från 2022
Yubrank Suazo, iklädd vit skjorta och med en blåvit duk knuten runt halsen, står med höjd högernäve i en katolsk kyrka.
Bildtext Yubrrank Suazo deltar i en mässa som firas för tidigare politiska fångar som släpptes i Masaya den 12 juni 2019. (Arkivbild)
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den nicaraguanska oppositionsledaren Yubrank Suazo, som deltog i protester mot president Daniel Ortegas regering 2018, dömdes på onsdagen till tio års fängelse, rapporterar hans grupp.

En domstol i huvudstaden Managua dömde Suazo till fem års fängelse med motiveringen att han "konspirerat för att undergräva den nationella integriteten".

Han dömdes dessutom till ytterligare fem års fängelse för att "ha spridit falska nyheter".

Suazos organisation säger i ett uttalande att Suazo åtalades och dömdes utan att ha begått något brott och utan att ha någon koppling till kriminella strukturer.

Svår kris i Nicaragua sedan 2018

President Daniel Ortega har under årens lopp uppvisat allt mer auktoritära tendenser. Hans försök att kväsa oppositionen skärptes efter massprotester och krav på hans avgång år 2018.

Den 31-åriga Suazo kommer från staden Masaya, som år 2018 förklarade uppror mot Ortegas regering. Staden i södra Nicaragua skakades då av omfattande protester som ledde till att regeringsstyrkornas ingrep mot demonstranterna.

Våren 2018 dödades över 300 personer, mest unga och studenter. Tusentals människor skadades, torterades och fängslades. Sedan dess har uppskattningsvis 200 000 nicaraguaner flytt landet.

Yubrank Suazo fängslades 2018, men tack vare en amnestilag kunde han släppas i juni 2019. Frigivningen utgjorde en del av ett avtal med regeringen där den katolska kyrkan agerade som medlare. Flera hundra andra oppositionella frigavs också i det sammanhanget.

Men i maj 2022 greps Suazo igen och ställdes inför rätta.

En nicaraguansk icke-statlig organisation som för en kampanj för politiska fångar säger att omkring 190 oppositionella personer har fängslats.

Lätt för Ortega att kamma hem segern i valet i fjol då utmanarna fängslats

Nicaragua har plågats av en politisk och social kris sedan 2018, och den har accentuerats efter det kontroversiella valet den 7 november i fjol då president Daniel Ortega gynnades av bristen på trovärdig opposition.

Ortega omvaldes för en femte presidentperiod – den fjärde i rad. Hans hustru Rosario Murillo utsågs till vice president.

De främsta utmanarna hade fängslats inför det kontroversiella valet. Omkring 45 oppositionella personer, inklusive sju potentiella presidentkandidater, greps före valet.

Källor: AFP, Reuters