Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Expert om amerikanska räntehöjningen: "Kostnaden för att få inflationen under kontroll kan bli ganska hög"

Från 2022
Amerikansk kvinna på handlar mat i snabbköp i Alhambra, Kalifornien.
Bildtext Centralbanken försöker få bukt med inflationen i USA genom räntehöjningar.
Bild: Lehtikuva

Nationalekonomen Roger Wessman säger till Svenska Yle att det är bra att Fed vidtar åtgärder för att få bukt med inflationen, men att kostnaden kan bli en avmattning av ekonomin och ökad arbetslöshet.

Den amerikanska centralbanken Fed höjde i går sin styrränta med 75 punkter till intervallet 2,25–2,50 procent. Fed gjorde en lika stor höjning redan i juni.

Svenska Yle har talat med nationalekonomen och företagaren Roger Wessman för att reda ut vad det betyder.

Vad innebär den här höjningen egentligen?

– Det innebär att den amerikanska centralbanken nu tar till hårda tag för att kyla ner ekonomin så att de får bukt med inflationen som galopperar alltför snabbt, säger Wessman.

Skulle du säga att det här är en god eller dålig nyhet för enskilda medborgare?

– Det är förstås bra att amerikanska centralbanken nu tar till åtgärder för att få inflationen under kontroll, men att centralbanken nu måste ta till så här drastiska åtgärder är ett tecken på att allt inte står rätt till. Kostnaden för att få inflationen under kontroll kan bli ganska hög i form av en avmattning av ekonomin och en ökning av arbetslösheten.

Roger Wessman vid sin sommarstuga.
Bildtext Nationalekonomen och företagaren Roger Wessman på sin sommarstuga år 2020. Arkivbild.
Bild: YLE / Antti Hacklin

Vilka har reaktionerna varit på att Fed igen valde att höja styrräntan med hela 75 punkter?

– Reaktionen har snarast varit lättad. Man hade till och med befarat att de skulle höja styrräntan med en hel procent. Dessutom signalerade den amerikanska centralbankschefen att centralbanken nu mot slutet av året kommer att höja räntorna i en långsammare takt, vilket också var en viss lättnad.

På vilket sätt påverkar den här amerikanska styrräntshöjningen oss i Finland och inom eurosamarbetet?

– Direkt påverkar räntorna inte oss, men det som händer i den amerikanska ekonomin påverkar till exempel vår export och hela den europeiska ekonomins utveckling.

Vad kan vi vänta oss härnäst?

– Utan tvekan kan vi vänta oss mera räntehöjningar, för det tar nog en tid att få inflationen under kontroll. Men det som är intressant att följa med nu är hur snabbt och hur drastiskt den amerikanska ekonomin och världsekonomin mattas av av alla de här räntehöjningarna som vi har sett i USA och också här i Europa, säger nationalekonomen och företagaren Roger Wessman.