Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marina Ovsjannikova protesterade mot kriget i tv – döms nu till böter för spridande av "lögnaktig information" om ryska armén

Från 2022
Protest mot kriget i rysk statsstyrd TV, en kvinna bakom nyhetsankaret håller i en skylt med texten "Nej till krig".
Bild: EPA

"Stoppa kriget" stod det på journalisten Marina Ovsjannikova skylt, som hon höll i bakom nyhetsankaret i rysk stats-tv i mars. Senare har hon upprepat sin kritik mot kriget på sociala medier. Idag fick Ovsjannikova sin andra böteslapp.

Över en natt blev hon världskändis för sin några sekunder långa protest mot Rysslands angrepp mot Ukraina. Marina Ovsjannikovas plakatdemonstration i direktsändning i 1-kanal var formulerad både på ryska och engelska, hennes målgrupp var både inhemsk och internationell.

Journalisten Marina Ovsjannikova hade i 20 år arbetat för den ryska Kreml-styrda tv-kanalen 1-kanal. I flera intervjuer har hon sagt att Rysslands krig mot Ukraina var droppen som fick bägaren att rinna över.

Dagen efter tv-protesten sade hon upp sig.

I en video som hon bandade in före tv-protesten säger sig Ovsjannikova skämmas över att ha jobbat för det ryska propagandamaskineriet. Hon uppmanar ryssar att genomskåda krigspropagandan och protestera mot kriget.

Marina Ovsyannikova om protesten i rysk tv: "Jag skäms över att ha tillåtit sådana lögner!" - Spela upp på Arenan

Många ryssar och Rysslandsexperter blev förvånade över att den protesterande journalisten endast fick en böteslapp på knappt 280 euro för sin direktsända tv-kupp. Eller rättare sagt: för videon mot kriget på sociala medier.

I mitten av juli publicerade hon ett kort videoklipp på sina sociala mediekanaler där hon kallar Vladimir Putin för en mördare och hans soldater för fascister. Hon greps några dagar senare men släpptes kort därefter på fri fot.

Domstol: 800 euros böter

Idag inleddes en stort uppmärksammad rättegång i Moskva där Marina Ovsjannikova misstänks för att ha spridit "lögnaktig information om den ryska armén" på sociala medier.

Det här är en ny brottsrubricering som införts i Ryssland efter att landet inledde kriget mot Ukraina.

Maximistraffet för förseelsen är 15 år i fängelse.

Under rättegången sade Ovsjannikova att hela rättegången mot henne är absurd.

– Jag kan inte förstå hur jag kan uttrycka missaktning mot den ryska armén när jag säger att kriget är 2000-talets största brott, sade Marina Ovsjannikova före rättgången.

Inne i rättsalen sade hon bland annat att "krig är skräck, blod och skam".

Domaren slog fast att Marina Ovsjannikova är skyldig till det brott hon åtalades för och döms att betala omkring 800 euro för att ha "diskrediterat den ryska armén".

Ovsjannikova har misstänkliggjorts av många ukrainare

Kort efter tv-protesten i mitten av mars och den lindriga böteslappen hon tilldelades för tv-protesten började tvivlarna så sina frön på sociala medier och senare i tidningsartiklar.

Är Marina Ovsjannikova verkligen den uppriktiga krigsmotståndaren hon säger sig vara? Kan en tv-journalist som i 20 år arbetat för en Kreml-trogen kanal plötsligt komma till insikt och ändra världsåskådning 180 grader?

I Ukraina har en del kommentatorer gått så långt som att kalla den forne tv-journalisten för en rysk spion.

Under våren meddelade den tyska kvalitetstidningen Die Welt att de anlitar Ovsjannikova som medarbetare. (Det här tre månader långa kontraktet upphörde i början av juli.)

Unga ukrainare bosatta i Berlin demonstrerade i juni utanför Die Welts utgivare Axel Springers kontor och höll upp plakat som beskrev Ovsjannikova som propagandist.

Ukrainska ungdomar demonstrerar i Berlin, de håller i en skylt där med texten "Marina Ovsjannikova. Hon är en rysk propagandist, inte en journalist"
Bildtext En grupp unga ukrainare i Berlin tror inte att Marina Ovsjannikovas protest mot kriget och Putin är genuin. Texten på plakatet lyder: "Marina Ovsjannikova. Hon är en rysk propagandist, inte en journalist."
Bild: ullstein bild/ All Over Press

I en av sina artiklar i Die Welt beskriver Ovsjannikova sina motiv och hon försöker också bemöta den skepsis som många ukrainare riktat mot henne.

Ovsjannikova säger att hon under åren som journalist på rysk stats-tv valde den goda lönen och bekväma arbetstiderna trots att hon redan i många år varit kritisk mot tv-kanalens innehåll.

Hon säger att hon "bara är en människa, en av miljoner som sätter sin trygghet före sina ideal".

– Men jag vann min rädsla och fann styrkan att tala sanningen. En del människor säger nu att jag inte borde tillåtas att arbeta för en obunden västerländsk tidning på grund av att jag så länge varit en del av (det ryska) propagandamaskineriet. I mina öron låter det som en ny sorts censur, skriver Ovsjannikova.

Ljushårig kvinna tittar in i kameran, kvinnan heter Marina Ovsjannikova och är rysk journalist och jobbade tidigare på statstyrda Kanal Ett.
Bildtext Journalisten Marina Ovsjannikova har dömts till två böter på lite mer än 1000 euro för sina protester mot Rysslands krig mot Ukraina.
Bild: Shutterstock/All Over Press

I en annan artikel skriver Ovsjannikova att ena minuten anklagar ryssar henne för att vara en brittisk spion, den nästa blir hon anklagad av ukrainare för att vara en rysk spion.

Jobbet på stats-tv: att följa med västmedia

I en intervju för tidningen Politico berättar Ovsjannikova att hennes jobb på Pervyj kanal (1-kanal) gick ut på att följa med västerländska medier och nyhetsbyråer som Guardian, AFP, Eurovision och The New York Times.

Hennes uppdrag var tudelat: dels skulle hon plocka fram varje liten detalj som visade att USA, väst och Ukraina var dåliga.

Dels skulle hon plocka fram varje utländsk artikel och nyhet som presenterade Ryssland och Putin i en god dager.

Men samtidigt fick arbetsuppgifterna en annan följd: hon kunde på paradplats jämföra hur världen presenterades i utländska och ryska medier.

I en av artiklarna för Die Welt skriver Ovsjannikova hur hon med åren började bli allt mer övertygad om att den ryska propagandan bara var lögner.

– När Ryssland förnekade att landet varit involverat i nedskjutningen av passagerarplanet MH17 ovanför Ukraina blev jag chockad men fortsatte jobba. När Aleksej Nalvanyj förgiftades blev jag chockad men fortsatte arbeta. Men när Ryssland invaderade Ukraina kunde jag inte stå ut längre, skriver Marina Ovsjannikova.

En viktig aspekt i Ovsjannikovas personhistoria är att hennes mamma är ukrainare och familjen bodde i Odessa när Ovsjannikova var barn.

Ännu en böteslapp

När domstolen i Moskva nu dömt den forne tv-journalisten Ovsjannikova att betala omkring 800 euro i böter blir det här den andra böteslappen för henne. I våras fick hon betala omkring 280 euro för en Youtube-video mot kriget.

Ett hårt straff för att hon använt sin rätt att yttra sin kritiska åsikt mot kriget, men samtidigt ett lindrigt straff jämfört med det sjuåriga fängelsestraff som oppositionspolitikern Alexej Gorinov dömdes till i början av juli.

Gorinov dömdes för att på ett fullmäktigemöte ha ifrågasatt varför man skulle ordna en konsttävling för barn, då barn dör varje dag i Ukraina.

Frågan är nu om den andra lindriga domen mot Ovsjannikova kan komma att tolkas som att hon behandlas med silkeshandskar av Kreml.

– Det kan vara så att Kreml inte går hårt åt henne, så att det ska se ut som att hon är i deras ledband, med följden att hon inte tas på allvar (i väst), sade Erik Ståhl, utrikesredaktör på Svenska Yle i Radio Vega Aktuellt på torsdagen, kort efter att domen mot Ovsjannikova fallit.

I maj när tidningen Politico intervjuade Marina Ovsjannikova angående den första lindriga domen svarade hon så här:

– Det är ett genidrag från Kreml: jag drogs på en gång bort från löpsedlarna och så underminerades min trovärdighet.