Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Kan man leva lycklig utan sex?

Från 2022
Leende ung kvinna sitter i en säng och sträcker på sig
Bild: Copyright (C) Andrey Popov

Låt oss tala om sex, baby. Eller mera specifikt: om att inte ha sex alls.

Norrena & Frantz fick för en tid sedan ett önskemål av en poddlyssnare.

Kan inte Relationspodden göra ett avsnitt om att leva i celibat? Hur lever man utan sex? Går det bra eller är det ett nödvändigt ont för den som singel? Är one night stands värda besväret eller är det lugnast att sköta det hela på egen hand?

signaturen J

Det är lätt att få intrycket att "alla andra" har sex jämnt och ständigt. På tv pippas det hurtigt vare sig man ser på fantasy, deckare eller kostymdrama.

Det går bra att köpa sexleksaker i matbutiken och reklambranschen vet att man kan sälja allt från jordnötssmör till kullager om man anspelar på sex.

Ifall man inte har ett aktivt sexliv själv ska man åtminstone gå omkring och längta efter passionerat sex.

Men hur är det om man helt enkelt inte tycker sex är speciellt kul? Är man konstig då?

Lever du i celibat - frivilligt eller ofrivilligt?

Har du medvetet valt bort sex från ditt liv? Är du nöjd utan sex?

Eller är avsaknaden av sexuella relationer ett ofrivilligt val? Du kanske är evighetssingeln som inte är bekväm med engångsligg och flyktiga relationer men längtar efter sex? Hur påverkar detta livet i övrigt?

Kanske du lever i en relation men inte vill eller kan ha sex med din partner? Är det här någonting ni är överens om? Kan man ha en kärleksfull parrelation utan sex?

Oavsett vilket är vi tacksamma om du vill skriva om dina erfarenheter och synpunkter till oss! Du är alltid anonym när du skriver till Relationspodden, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi

Hur är det att leva i celibat?

Formuläret för att delta har stängt.