Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Benitas Café på Pellinge fyller 40 i år: "Vi hade hundratals gäster under jubileet"

Från 2022
Benita Weckström vid Benitas Café på Pellinge i Borgå.
Bildtext Benitas Café har blivit en knutpunkt på Pellinge. I maj firades jubileet stort och blomman på bilden är bara en av de många som Benita Weckström fick då.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Benitas Café är ett kärt ställe för många Pellingebor och sommargäster. Det som fick sin början som Benitas kiosk för femtio år sedan har utvecklats mycket sedan dess.

Onsdagsmorgonen är smått molnig på Pellinge men sommarkänslan är ändå påtaglig i den ännu stillsamma skärgården.

En av Pellinges främsta knutpunkter, Benitas Café, öppnar först om ett par timmar men Benita Weckström berättar att ivriga gäster brukar dyka upp redan innan öppningsdags för att fråga om de har öppet.

Benita Weckström är personen bakom namnet på caféet, som i år firar 40-årsjubileum. Det var Benitas mamma Marita Tillman som först grundade Benitas kiosk 1972 och tio år senare blev det ett café.

Benita Weckström kokar kaffe i Benitas Café på Pellinge i Borgå.
Bildtext Benita Weckströms mamma Marita Tillman öppnade en kiosk som fick namnet efter dottern för 50 år sedan. Sedan dess har stället vuxit mycket men kioskfönstret syns ännu i bakgrunden.
Bild: Maria Strandvik / Yle

I våras firades jubileet stort med tårta, kaffe och trubadurer under ett veckoslut i maj.

– Det var svårt att räkna men vi hade flera hundra gäster då, berättar Benita Weckström.

Mycket blommor fick de också, en del av dem står utplacerade på terrassen.

Sedan kiosken öppnades för 50 år sedan är det mycket som har hänt på platsen. Till jubileet har de hängt upp ett bildkollage i ett av fönstren i caféet där man kan se verksamhetens utveckling genom åren.

Bildkollage över Benitas Cafés historia.
Bildtext Under 50 år har platsen ändrat mycket. Från kiosk till restaurang med gästhamn och minigolf.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Sedan jag tog över 2008 har vi byggt ett kök, en hyresbastu, skaffat minigolf och en gästhamn, säger Weckström.

Men trots att hon nu är nöjd med sitt beslut så var det inte alltid självklart för henne att ta över sin mammas verksamhet. Weckström jobbade som vårdare och trivdes bra med det, och än i dag jobbar hon inom vården då caféet har stängt för säsongen.

– Jag sa alltid åt mamma "du ska inte tro heller att jag kommer att ta över stället" men sedan när det blev dags så hade jag ingen tvekan om saken, berättar hon.

Efter att ha sett hur hårt hennes mamma jobbade där i flera år ville hon först inte gå samma väg, men nu säger hon att det skulle ha varit svårt att se någon utomstående ta över familjeverksamheten.

Minigolfen vid Benitas Café på Pellinge i Borgå.
Bildtext – Vi brukar säga att 99 procent av kunderna är så pass härliga att man nästan skulle kunna ta med dem hem, berättar Benita Weckström.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Att jobba på caféet om somrarna och inom vårdbranschen om vintrarna ger bra omväxling, tycker Weckström. Hon trivs på jobbet och tycker att både arbetskamraterna och kunderna på caféet är roliga och trevliga.

– Kunderna är här på semester så de har inte bråttom, de tar det ganska lugnt.

Eftersom juni månad var ganska sval och blåsig i år så var det lite lugnare vid caféet då, men juli har varit bra. Också utländska turister har återvänt till Pellinge, och Weckström hoppas på att så kallade hemestrare också i fortsättningen kommer till platsen efter coronasomrarna.

Pellinge sommartorg.
Bildtext Sommartorg har ordnats sedan 1980-talet. Under säsongens sista dag i september ordnas en höstmarknad.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Under veckoslutskvällarna brukar trubadurer uppträda på caféet och i augusti ordnas den traditionella forneldsdansen under Forneldarnas natt. I september tar säsongen slut och då blir det höstmarknad. Somrarna är fartfyllda för Benita Weckström.

– Jag har inte så mycket fritid under sommaren utan då jag har ledigt brukar jag mest vila, skrattar Weckström.

Men då det inte är sommarsäsong tycker hon om att resa, både utomlands och i Finland.