Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Färre beviljade jaktlicenser på vitsvanshjort i Västnyland – men det betyder inte att färre djur fälls

Från 2022
vitsvanshjort
Bildtext Det finns tecken på att hjortstammen håller på att minska i Västnyland.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Man ska inte stirra sig blind på antalet licenser som beviljas för en jaktsäsong. Antalet licenser säger inte exakt hur många djur som kommer att fällas, säger västnyländsk jägare.

Färre jaktlicenser på vitsvanshjortar har beviljats i år i jämförelse med förra året. Orsaken är att färre ansökningar har kommit in till Finlands viltcentral. I år har ungefär 4 500 licenser på vitsvanshjort beviljats i Västnyland, vilket är cirka 400 färre än förra året.

Licenserna är en sak och antalet skjutna djur är en sak. Skjuter vi två hjortkalvar handlar det om en licens

Tomas Randström, verksamhetsledare vid Västra Nylands jaktvårdsförening

Det finns uppskattningsvis 31,3 vitsvanshjortar per 1 000 hektar i Västnyland. Målsättningen är att det ska finnas mellan 26 och 30 individer per 1 000 hektar. Ändå har det beviljats färre licenser än i fjol.

Tomas Randström, verksamhetsledare vid Västra Nylands jaktvårdsförening, uppskattar ändå att antalet skjutna vitsvanshjortar kommer att landa på ungefär samma antal som förra säsongen.

Man i brun tröja
Bildtext Tomas Randström, verksamhetsledare vid Västra Nylands jaktvårdsförening
Bild: Helena von Alfthan / Yle

– Licenserna är en sak och antalet skjutna djur är en sak. Skjuter vi två hjortkalvar handlar det om en licens, säger han.

Fokus har de senaste åren varit att skjuta kalvar och honor i syfte att begränsa den produktiva stammen. Randström har precis som Naturresursinstitutet sett tecken på att stammen minskat sedan i fjol.

Det finns dock en skillnad mellan Naturresursinstitutets och de lokala jägarnas uppskattningar. I slutändan är det de lokala jaktlagen som avgör hur många licenser de ansöker om.