Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rabarbersaft, bolltistlar och historia – Ira och Anders öppnar trädgårdsportarna till sitt hus under Gamla stan lever

Under evenemanget Gamla stan lever får man ta del av Gamla stans historia i Ekenäs. Mysiga trädgårdar och forna historier finns gömda bakom de höga planken längs med Gamla stans sandvägar. - Spela upp på Arenan

Huset på Bastugatan i Ekenäs där Ira Vaskola och Anders Zitting bor är byggt 1913. De värnar om sin trädgård och öppnar gärna trädgårdsportarna under evenemanget Gamla stan lever.

Planken i Gamla stan i Ekenäs är väldigt höga. Det är svårt att få se de vackra husen och trädgårdarna längs de smala sandvägarna.

Ett av programmen under evenemanget Gamla stan lever, som arrangeras på lördag (30.7), är De öppna gårdarna. Det innebär att deltagarna får besöka vissa trädgårdar runt om i Gamla stan och får ta del av husens historia.

Ira Vaskola och Anders Zitting bor på Bastugatan i Gamla stan och vill gärna att människor ska få ta del av husets historia och se den mysiga, välvårdade trädgården.

– Varför inte visa vad som finns bakom planket, säger Ira Vaskola.

En kvinna.
Bildtext Ira Vaskola bor tillsammans med Anders Zitting i huset på Bastugatan i Gamla stan. Hon tycker det är trevligt att visa upp trädgården och huset.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Husen i Gamla stan besitter lång historia

Huset Ira Vaskola och Anders Zitting bor i är från 1913. Det byggdes ursprungligen för att inrymma garveriets arbetarbostäder. Varje rum var på den tiden i princip som en bostad och i huset fanns det sammanlagt nio bostäder.

Då Anders Zittings föräldrar köpte huset 1978 fanns det nästan inget vatten indraget i huset och utedassen stod kvar på gården.

Under hela sin uppväxt bodde Anders Zitting i huset på Bastugatan och det slutade med att han tog över huset och köpte det på 90-talet.

Anders Zitting gjorde om huset till två bostadshus, där ena delen i dag är uthyrd och i den andra delen bor han tillsammans med Ira Vaskola.

En man ler mot kameran.
Bildtext Anders Zitting köpte sitt barndomshem 1978 och stortrivs än i dag.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

Från torr sand till en grönskande lustgård

Då Anders Zittings föräldrar köpte huset 1978 bestod trädgården av sand och tre björkar.

Zittings pappa rustade upp trädgården och förvandlade sandplanen till en vacker, grönskande trädgård. I dag fortsätter Ira Vaskola och Anders Zitting att ta väl hand om trädgården.

Under De öppna gårdarna är det alltså möjligt att besöka en del trädgårdar i Gamla stan. Ira Vaskola och Anders Zitting tycker om att ta hand om sin trädgård och piffa till den.

Ett gult hus med veranda.
Bildtext På bilden ser ni huset som Anders Zittings föräldrar köpte 1978.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Ira och jag älskar att jobba med vår gård, så vi tycker det är jätteroligt att visa den för andra människor, fortsätter Anders Zitting som äger huset på Bastugatan.

Tanken med trädgården är att den ska klara sig så långt som möjligt själv, förklarar Ira Vaskola.

Trädgården är en blandning av perenner, det vill säga fleråriga örtartade växter och ätbara växtligheter. Man hittar bland annat jordgubbar, blåbär, mynta och en massa rabarber.

– Vi gillar att följa trender, säger Anders Zitting. Nu är det trendigt att ha mat inne bland perennerna, fortsätter han.

I Ira Vaskolas och Anders Zittings trädgård finns det gott om rabarber. Under evenemanget brukar de sälja hemmagjord rabarbersylt och -saft. Även loppis brukar det ordnas i Bastugatans trädgård.

En växt.
Bild: Linus Westerlund / Yle
En gammal brunn i en trädgård.
Bild: Linus Westerlund / Yle

“Man ska visa respekt för historien”

I Gamla stan är det inte bara så där att smälla upp en glasveranda eller ett uthus. Gamla stan skyddas exteriört av museet, så det gäller att vända sig till museet och staden innan man gör några förändringar på fasaden eller i trädgården.

– Det är en jättekänslig miljö här, säger Anders Zitting. Man ska visa respekt för historien också, avslutar han.

En gata med gamla färgglada hus.
Bildtext Gamla stan i Ekenäs bär mycket charm och historia.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Evenemanget Gamla stan lever erbjuder någonting för alla

Gamla stan lever erbjuder en massa olika program, allt från guideturer, forntida barnlekar till kanotpaddling. På Basatorget kan man även få avnjuta mat och dryck samt livemusik.

En kvinna ler mot kameran.
Bildtext Projektansvariga Satu Torstila har varit med varje år och planerar evenemanget Gamla stan lever i Ekenäs.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

– Vi har tänkt att man får en helhetsbild av den här charmiga stadsdelen, förklarar Satu Torstila som är projektansvarig för evenemanget Gamla stan lever.

Diskussion om artikeln