Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsdamernas VM-kvaltrupp ett stort frågetecken, medger nya tränaren Marko Saloranta: "Vi tvingas kanske byta ut för många spelare på en gång"

Från 2022
Marko Saloranta svarar på frågor under en presskonferens.
Bildtext Fotbollsdamerna är välbekanta för Marko Saloranta som har inlett förberedelserna inför de sista VM-kvalmatcherna.
Bild: Lehtikuva / Mikko Stig

Om en dryg månad står det klart om Finlands VM-dröm fortfarande lever eller har dött. Marko Saloranta har tilldelats uppdraget att lotsa fotbollsdamerna genom kvalavslutningen och han varslar om truppförändringar.

Efter att Anna Signeul lämnat posten som förbundskapten för Finlands fotbollsdamer bär Marko Saloranta tränaransvaret i höstens VM-kval där Sverige redan har säkrat gruppsegern och VM-biljetten.

Det är Irland och Finland som gör upp om andraplatsen som berättigar till fortsatt kval. Läget ser inte särskilt ljust ut ur finländskt perspektiv med tanke på att Irland har en poäng till godo på Finland och ett betydligt lättare motstånd i den sista omgången.

För att hålla VM-drömmen i liv är Finland, mer eller mindre, piskat att åtminstone vinna bortamatchen mot Irland.

VM-kvalgruppen

Tabelltoppen:
1. Sverige 19
2. Irland 11
3. Finland 10

Återstående matcher:
1 september: Irland–Finland
6 september: Finland–Sverige, Slovakien–Irland

Vid lika poäng avgör inbördes möten. Matchen Finland–Irland slutade 1–2.

På tisdagen utsågs Marko Saloranta till tillförordnad förbundskapten och på torsdagen träffade han medier.

Damlandslaget är bekant för den 50-årige Saloranta, som lämnar uppdraget som tränare för flickjuniorlandslaget. För fem år sedan, före Anna Signeul tog över, var han tillförordnad chefstränare i sex matcher.

– Redan år 2009, då Michael Kälds kontrakt tog slut, ryktades det för första gången om att jag skulle ta över som chefstränare. Det är såklart alltid en ära att få träna Finlands landslag, säger Saloranta till Yle Urheilu.

Damlandslagets chefstränare

2017–2022 Anna Signeul
2010–2016 Andrée Jeglertz
2001–2009 Michael Käld
1996–2000 Reima Kokko

Finland står inför en generationsväxling. I EM-slutspelet hörde Finland till de äldsta lagen i turneringen och karriären närmar sig sitt slut för tunga pjäser som Tinja-Riikka Korpela (36 år), Essi Sainio (35), Tuija Hyyrynen (34), Linda Sällström (34) och Anna Westerlund (33).

Hur truppen ser ut i VM-kvalmatcherna i september är ett stort frågetecken.

– Vi tvingas kanske byta ut för många spelare på en gång. Det skulle vara viktigt att tidigare och stegvis kunna ta in spelare i landslaget.

Linda Sällström spelar fotboll.
Bildtext Linda Sällström gjorde Finlands enda mål i EM-slutspelet. Finland kammade noll i poängprotokollet med målskillnaden 1–8.
Bild: Tomi Hänninen

Saloranta säger att helt nya landslagsnamn kan få chansen i kvalmatcherna mot Irland och Sverige.

– Halva laget kommer knappast att bytas ut, men vi har många unga spelare som är nära en plats i landslaget.

Den nya tränaren säger att det kommer att bli spelmässiga förändringar i september, framför allt vad gäller det offensiva spelet.

– I EM-kvalet var Finland otroligt bra på att försvara och den defensiva strukturen höll. Vi måste se till försvarsspelet fungerar och att det igen förvandlas till en styrka, säger Saloranta.

I tränarstaben får Saloranta under hösten assistens av HJK:s chefstränare Jonne Kunnas. Salorantas kontrakt gäller till slutet av året. Under hösten förväntas Bollförbundet berätta vem som från och med årsskiftet får jobbet som permanent chefstränare.

Artikeln är en översättning av Riku Porvaris artikel Helmareissa tapahtuu muutoksia, joita saatetaan nähdään jo syyskuussa – päävalmentaja tulevasta: "Jopa liian moni vaihdetaan kerralla" för Yle Urheilu. Den bearbetade översättningen är gjord av Mattias Forsblom.