Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inga tjockskaliga målarmusslor vid Gamla bron i Borgå – men nog 400 andra musslor och ett eventuellt arkeologiskt fynd

En dykare simmar i vattnet bredvid en båt.
Bildtext Dykningarna tog två dagar.
Bild: Johan Nyback / Yle

Dykningarna vid Gamla bron i Gamla stan i Borgå är klara.

Rami Laaksonen och hans team från företaget Aava Luontoselvitys letade efter en skyddad musselart, tjockskalig målarmussla (Unio Crassus). Den har tidigare hittats på andra ställen i ån men vid bron fanns den inte.

– Vi hittade omkring 400 musslor men inte en enda tjockskalig målarmussla och inte heller skal av tjockskaliga målarmusslor, säger Laaksonen.

Att man kartlade förekomsten av den skyddade musselarten vid Gamla bron beror på att bron ska repareras. Skulle man ha hittat tjockskaliga målarmusslor så skulle de ha flyttats under hösten, till ett ställe längre upp i ån där man sett sådana tidigare.

Musslor plaserade på en stenmur.
Bildtext Musslorna som hittades togs upp på stranden, artbestämdes och räknades innan de fick åka ner i vattnet igen.
Bild: Johan Nyback / Yle

Renoveringsarbetet av bron, alltså i praktiken bygget av en ny bro, uppskattas börja i slutet av det här året eller i början av nästa.

Att man inte hittade några tjockskaliga målarmusslor vid bron tror Laaksonen kan bero på att vattnet är för salt där, åtminstone tidvis. Det är sötare längre upp i ån.

– Här fanns andra arter som trivs i brackvatten, vissa snäckor och klockpolyp (Gonothyraea loveni), berättar Laaksonen.

En närbild av olika sorters musslor.
Bildtext Tjockskaliga målarmusslor trivs bäst i sötvatten.
Bild: Johan Nyback / Yle

Den allra största delen av de 400 musslorna dykarna hittade är spetsiga målarmusslor (Unio tumidus). Dessutom hittade man lite allmän dammussla (Anodonta anatina), några flata dammusslor (Pseudanodonta complanata) och några äkta målarmusslor (Unio pictorum). De är alla mer allmänna arter än den skyddade tjockskaliga målarmusslan.

400 musslor på ett litet område låter som ganska mycket, men enligt Laaksonen var tätheten inte särskilt stor, de var ganska utspridda. Han tror det också kan ha att göra med att musslorna inte helt gillar salthalten i vattnet vid bron.

Två personer sitter i en båt och en dykare lutar mot båten i vattnet.
Bildtext Laaksonen och hans kollegor undersökte noggrant bottnen vid Gamla bron.
Bild: Johan Nyback / Yle

Enligt Laaksonen är det sannolikt att det finns sex olika musselarter i Borgå å.

– Man har tidigare hittat tjockskaliga målarmusslor här och på platser med mindre strömmande vatten kan man hitta större dammussla (Anodonta cygnea). Det går förmodligen att hitta alla andra inlandsvattenlevande stormusslor än flodpärlmussla (Margaritifera margaritifera), som ganska långt har försvunnit från södra Finland, säger Laaksonen.

Vuollejokisimpukka vedessä
Bildtext Så här ser en tjockskalig målarmussla ut. Illustrerande arkivbild.
Bild: Rami Laaksonen / Varsinais-Suomen ely-keskus

Arkeologiskt fynd

Förutom havslevande djur upptäckte Laaksonen också något annat intressant. Under sin andra dykning på onsdagen hittade han ett föremål som kan vara en kritpipa. Laaksonen gav pipan åt stadens representant som ska se till att den undersöks av rätt instans.

Kritpiporna tillverkades av vit lera och användes för att röka tobak. De var vanliga i Europa mellan 1500- och 1800-talen. I Finland och Sverige var de särskilt populära under 1600- och 1700-talen.

Delar av gamla kritpipor mot svart bakgrund.
Bildtext Kritpipsdelar. Illustrerande arkivbild.
Bild: Juuso Koskinen

Kritpiporna var billiga och lätta att få tag på. Eftersom kritpiporna var så vanliga hittas de ofta i stora mängder under arkeologiska utgrävningar. Ofta är kritpiporna som hittas i bitar eftersom de lätt gick sönder.

Gamla bron ligger mellan Gamla Helsingforsvägen och Brobacken. Det har funnits en bro på samma ställe ända sedan 1400-talet. Det är kanske inte så långsökt att tänka sig att någon kanske lutade sig mot broräcket med sin kritpipa i handen, kanske i samtal med någon bekant och blicken riktad mot de vackra vyerna runtomkring. Plums! Så var den pipan på bottnet med musslorna.