Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Att testa vattnet för cyanobakterier är enklare än du tror – ett vattenglas eller en pinne är allt du behöver

Bild av en strand.
Bildtext Vid badstranden i Ilpois i Åbo har cyanobakterier inte varit ett problem den här sommaren. Enligt Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland är det främst i skärgårdshavets innerskärgård som det förekommer cyanobakterier.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Den riksomfattande alguppföljningen visar att cyanobakterieläget har förbättrats något sedan förra veckan. Framförallt småbarn och djur bör hållas borta från vatten som innehåller cyanobakterier. Cyanobakterier kan orsaka problem för hälsan.

Cyanobakterier, mer folkligt blågrönalger, har bland annat tack vare den varma försommaren förekommit extra mycket.

Cyanobakterier producerar ett flertal olika ämnen som kan vara skadliga för människan. Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) kan en del av cyanobakterierna producera lever- eller nervgifter.

Personer som badar i vattnet kan också uppleva symtom som är liknande som de för cyanobakterier, men i själva verket kommer från något annat skadligt ämne i vattnet.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd bör du undvika vatten som innehåller cyanobakterier. Det borde undvikas att bada, tvätta sig eller på annat sätt använda vatten som innehåller cyanobakterier.

På det stora hela är läget bättre än tidigare i sommar. Algblomningarna minskar nu i antal, jämfört med situationen tidigare i sommar, visar den senaste alguppföljningsrapporten.

Två metoder du bör känna till

Janne Suomela är ledande expert vid NTM-centralen i Egentliga Finland och säger att det finns två enkla sätt för att testa vattnet på cyanobakterier.

– Då du misstänker att vattnet innehåller algblomningar så kan du fylla ett dricksglas med vatten. Du låter vattnet stå i glaset i cirka 30 minuter. Om det är fråga om cyanobakterier så kommer cyanobakterierna att samlas vid vattenytan i dricksglaset, säger Suomela.

En man som poserar för kameran.
Bildtext Janne Suomela, ledande expert vid NTM-centralen i Egentliga Finland.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Den andra metoden för att testa vattnet på cyanobakterier är genom ett så kallat käpptest. Enligt Suomela kan man genom käpptestet identifiera vad för sorts algblomning det är fråga om.

– Du lyfter upp den misstänkta algmassan med en käpp. Om algmassan blir kvar och hänga på käppen är det fråga om en ofarlig trådalg. Händer det att algmassan faller tillbaka ner i vattnet och på så vis bryts ned i vattnet så är det antagligen fråga om cyanobakterier, säger Suomela.

Suomela tillägger att resultaten från testerna endast ska ses som riktgivande. Enligt Suomela kan det hända sig att det förekommer cyanobakterier blandat med ofarliga algblomningar.

Sinilevää kuvattuna Uudessakaupungissa merenlahdessa 24.7.2021
Bildtext Cyanobakterier kan se ut som gröna eller gulaktiga gryn i vattnet.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Under försommaren är det också svårt att urskilja pollen från algblomningar. Pollen brukar samlas på vattenytan i början av sommaren, medan cyanobakterier tycker om att göra entré mot slutet av sommaren då vattnet är tillräckligt varmt.

Enligt Suomela gäller det att undvika algblomningar enligt bästa förmåga eftersom det kan vara skadligt för kroppen att inta cyanobakterier.