Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svider bränslepriserna i plånboken? Här är fem tips för att köra ekonomiskt

Från 2022
Bränsleförbrukningen kan till och med vara noll om man kör på rätt sätt.

Miljön och plånboken tackar då du kör ekonomiskt. Vi bad en trafiklärare förklara hur man ska bete sig i trafiken för att spara på bränslet.

Genom att köra på rätt sätt kan man minska på bränsleförbrukningen med upp till 15 procent. Det visar ett test som Neste och ajotunti.fi utförde i juni.

Då bilen slukar mindre bränsle sparar du både på ekonomin och på miljön.

Enligt trafiklärare Hemmo Sankari i S:t Karins gör många vanligen fel i trafiken genom att stanna helt vid rött ljus och långsamt köra iväg igen.

– Trafiken borde bli smidigare. Energiförbrukningen är mycket stor då vi accelererar från att stå stilla, säger Hemmo Sankari.

Porträtt av en man med glasögon som ser in i kameran.
Bildtext Förutom kostnadsaspekter är det viktigt att köra ekonomiskt för klimatets skull, säger Hemmo Sankari. Då man kör rätt minskar man direkt på sina klimatavtryck.
Bild: Samuli Holopainen/ Yle

Genom att förutse var man kan bli tvungen att stanna, kan man i stället sakta in genom motorbromsning och i bästa fall undvika att stanna alls. Med ett tillräckligt långt avstånd till bilen framför finns det gott om tid att reagera på hur trafiken omkring beter sig.

– Man kan bromsa med växlarna. Då man växlar ner och lyfter foten från kopplingen är energiförbrukningen noll. Samma sak gäller automatbil. Då man tar foten av gaspedalen slutar bilen automatiskt förbruka bränsle.

Efter att man väl har stannat, till exempel vid rött ljus, gäller det att snabbt accelerera till den önskade hastigheten. Då man kommit upp i den fart man vill, sparar man bränsle genom att hålla så jämn hastighet som möjligt och köra på högsta möjliga växel.

Så här kör du ekonomiskt

Planera och reservera tid. Undvik att köra då du har bråttom och undvik onödiga resor. Utför istället flera ärenden under samma bilresa.

Accelerera effektivt. Då du nått din målhastighet ska du köra med så jämn hastighet som möjligt med högsta möjliga växel. Undvik att stanna och bromsa i onödan.

Växla smart. Då du accelererar kan du hoppa från tvåan till fyran, och trean till femman. Du kan också bromsa med växlarna och då är bränsleförbrukningen noll.

Förutse. Håll ett långt säkerhetsavstånd så du hinner anpassa ditt körande till trafiken omkring. Det går inte att vara förutseende om du har för kort avstånd till bilen framför.

Sänk hastigheten. Luftmotståndet ökar på bränsleförbrukningen. Luftmotståndet ökar vid högre hastigheter och bilen förbrukar mer bränsle.

Små ingrepp gör stor skillnad

När hastigheten ökar blir luftmotståndet större. Då ökar också bränsleförbrukningen. Med andra ord påverkar din körhastighet hur mycket bränsle bilen slukar.

– Om man accelererar från 70 till 100 kilometer i timmen fördubblas luftmotståndet. Därför är det vansinnigt att köra 120 kilometer i timmen på motorvägen då bränslet är dyrt, säger Hemmo Sankari.

Sakta in i tid och använd dig av motorbromsning. Så här kan man förbruka den energi man redan skapat genom att gasa.

För att spara på bränslekostnaderna, rekommenderar Sankari att man sänker hastigheten. Redan små minskningar i förbrukat bränsle bidrar till att dra ner på klimatutsläppen.

– En liter bensin producerar 2,4 kilogram koldioxid. En liter diesel producerar 2,66 kilogram koldioxid. Det är enorma mängder.

Bild av hastighetsmätaren och varvmätaren på en bil.
Bildtext Kör med en lätt fot på gasen. Sträva efter att motorvarven rör sig kring 1500 på en bensindriven bil och för dieselbilar kring 1300 varv.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Det allra bästa sättet att spara bränsle på är genom att planera rutten noggrant, säger Sankari.

Å ena sidan handlar det om att undvika körande fram och tillbaka, genom att planera in flera ärenden under samma bilfärd. Å andra sidan kan man också överväga om man överhuvudtaget måste ta bilen eller om det är möjligt att åka kollektivt.