Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Köttrökeriet i Malax hittade sätt att handskas med höga elkostnader – fabrikens tak är nu fullt av solpaneler

Från 2022
Uppdaterad 29.07.2022 20:35.
Kvinna ler mot kameran. Hon står framför ett rött hus med solpaneler på taket.
Bildtext Emilia Vikman, ägare på Herrgårds Köttrökeri i Malax, har tagit till konktreta åtgärder för att spara på elkostnaderna. Solpanelerna på fabrikens tak är nymonterade.
Bild: Lina Nystrand / Yle

De höjda elpriserna drabbar många företag, och några som inte valt att stå handlingförlamade inför situationen är ägarna vid Herrgårds Köttrökeri. De har precis blivit klara med installeringen av solpaneler på fabrikens tak.

Målet är att solpanelerna som har monterats på taket till Herrgårds köttrökeri i Malax, ska stå för över en femtedel av fabrikens årliga elförbrukning.

Rökeriet har ett tak på 250 kvadratmeter som vetter mot söder. Det ger bra förutsättningar för att ta vara på solenergi, säger ägaren Emilia Vikman.

– Eftersom vi har ett så bra läge så började vi tänka att man borde ta vara på solens energi. Sen när det blev osäkert på elmarknaden så började vi räkna på hur mycket el vi förbrukar under de månader då solen lyser mest.

Från tanke till handling

För Vikman och sambon Dennis Storfors, som tillsammans driver köttrökeriet, tog det inte särskilt länge innan tanke blev till handling.

– Vi bestämde oss för det här i januari och sedan satte vi igång direkt, säger Vikman.

Innan själva monteringsarbetet, som bara har tagit en vecka, gjordes en del prisräkningar och paret sökte också ekonomiskt stöd hos NTM-centralen i Vasa. När de beviljades stöd för projektet var det bara att tuta och köra – nästan.

– När vi väl skulle börja på var det brist på solpaneler i Finland så då fick vi vänta lite.

Emilia Vikman, som från arbetet är van vid högt tempo, tycker att processen kunde ha gått lite snabbare.

– Ja man kan ju tycka att det har gått snabbt men vi kan tycka det kunde ha gått snabbare, säger hon med ett skratt och konstaterar sedan att det ändå inte var särskilt längesen de diskuterade idén första gången.

Röd byggnad med grön dörr. Solpaneler på taket.
Bildtext Solpanelerna täcker den 250 kvadratmeter stora takytan.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Förnybara energikällor tillhör framtiden

Vid Herrgårds Köttrökeri går det åt en hel del el eftersom fabriken till största del består av kylrum.

– Ju mer solen värmer, destu mer el kräver våra kylaggregat, därför har vi stor elförbrukning på sommaren, säger Vikman.

Pågrund av att rökeriet förbrukar som mest el när solen skiner förväntas solpanelerna komma till stor nytta.

– Jag tror att det kommer fungera bra, det är ju det man hoppas på när man gjort en stor satsning, säger Vikman.

Hon tycker också att förnybara energikällor kunde vara en lösning för flera företag som vill skära ner på elkostnaderna.

– Om man har råd och använder mycket el när solen lyser så tycker jag att man ska överväga det här alternativet, säger Vikman.

Tråkigt att behöva höja produktpriserna

Herrgårds Köttrökeri har inte bara drabbats av de stigande elkostnaderna. Höga priser påverkar verksamheten mycket, säger Vikman.

– Råvarupriset och det packningsmaterial vi använder har stigit jättemycket. Därför har vi varit tvungna att höja våra produktpriser.

Vikman tillägger att det inte går att höja priserna i samma takt som kostnaderna stiger och att det är tråkigt att behöva ta en högre summa av kunderna.

– Hittills har ändå konsumenterna tagit prishöjningarna bra. De köper fortfarande våra produkter och det är vi tacksamma för.

Solpaneler på rött hus.
Bildtext Solpanelerna förväntas stå för lite mer än en femtedel av rökeriets årliga elförbrukning.
Bild: Lina Nystrand / Yle

Emilia Vikman och Dennis Storfors har inte tagit till andra konkreta åtgärder för att hålla nere kostnaderna.

– Sedan vi byggde fabriken här har vi haft bergvärme och via det kyler vi ventilationen, förutom det satsar vi på solpanelerna just nu, säger Vikman.

Tar det som det kommer – men hoppas på sol

Vikman säger att hon hoppas på att priserna sjunker igen, men att det bara är att leva i nuet och ta det som det kommer.

– Största förhoppningen är förstås att alla företag klarar sig och har råd att finnas kvar.

Framtiden har ljusnat lite för köttrökeriet i Malax nu när solpanelerna är monterade och Vikman tror att det kommer bli bra.

På rökeriets tak väntar nu panelerna på att sluka sol, men innan det är möjligt kvarstår lite arbete från Vasa Elektriskas sida. Då allting är klart hoppas Vikman att vädret visar sin bästa sida.

– Ja då hoppas vi på en massa sol, säger Vikman.

Dennis Storfors namn korrigerades 29.7.2022 kl. 20.35.