Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mohammed bin Salman tillbaka i finrummen efter mordet på Khashoggi – välkomnades till Paris av president Macron

Mohammed bin Salman och Emmanuel Macron står och vinkar på Élyséepalatsets trappa. Mohammed bin Salman är klädd i rödrutig huvudduk och fotsid kaftan med gyllene dekorationer. Macron är klädd i blå kostym. Intill dem står soldater i givakt.
Bildtext Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och president Emmanuel Macron på väg på middag i Élysépalatset i Paris i torsdags.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Från styckmord och paria i internationella sammanhang till fistbump med Joe Biden och presidentmiddag med Emmanuel Macron. Kronprins Mohammed bin Salman har mycket att vara nöjd över.

För knappt fyra år sedan styckmördades journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman utpekades som uppdragsgivare. Men nu är han tillbaka i finrummen igen och det med besked.

Den femtonde juli hälsade Mohammed bin Salman – också känd som MBS – USA:s president Joe Biden välkommen till Saudiarabien.

Joe Biden hälsar på Mohammed bin Salman med en så kallad fistbump, ett vänskapligt möte mellan två nävar.
Bild: Bandar Al-Jaloud / AFP

I början av veckan avlade MBS ett statsbesök i Grekland, där han träffade premiärminister Kyriakos Mitsotakis i Aten. Det var bin Salmans första besök i ett EU-land sedan mordet på Kashoggi i oktober 2018.

I torsdags var det dags för presidentmiddag i Paris när Frankrikes president Emmanuel Macron hälsade den saudiske kronprinsen välkommen till Élyséepalatset.

Samarbete för att "lindra effekterna" av kriget

I dag, fredag, tillkännagavs att president Macron och Mohammed bin Salman har kommit överens om att samarbeta "för att lindra effekterna" av kriget i Ukraina.

"Presidenten och Saudiarabiens kronprins betonade behovet av att få slut på konflikten och intensifiera sitt samarbete för att lindra effekterna i Europa, Mellanöster och resten av världen", hette det i ett uttalande från den franske presidentens kansli.

På förhand hade franska källor uppgett att Macron under samtalen med Mohammed bin Salman skulle uppmuntra Saudiarabien att öka sin oljeproduktion för att få ner priset på råolja.

Enligt den saudiska nyhetsbyrån SPA kommer de två länderna att samarbeta kring förnybar energi, inklusive solenergi och väteenergi.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman skakar hand med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Bakom dem ser man de två ländernas flaggor.
Bildtext I juni i år träffade Mohammed bin Salman Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Uttalandena efter förhandlingarna i Paris nämnde ingenting specifikt om Saudiarabiens oljeproduktion, men det heter att Macron ska ha "understrukit vikten av att fortsätta koordinera arbetet i fråga om diversifieringen av energiresurser för länderna i Europa".

Källa: Reuters, AFP